Den norske bombeekspert Per Nergaard anslår, at den hjemmelavede bilbombe, der fredag raserede det centrale Oslo, har vejet mindst et halvt ton.

Det er kommet frem, at gerningsmanden, Anders Breivik, i foråret købte seks ton kunstgødning gennem sit firma Geofarm. Kunstgødningen skulle bruges til fremstillelsen af den bilbombe, der eksploderede i Oslos regeringskvarter fredag eftermiddag.

- Det er vanskeligt at anslå, nøjagtigt hvor meget sprængstof, han har lavet, men bomben kunne have været mindst dobbelt så stor, siger Per Nergaard til norske VG.

Han anslår samtidig, at bomben - ud fra mængden af kunstgødning, som Breivik havde til rådighed - kunne have været langt kraftigere, hvis alt sprængstoffet var gået af.

Per Neergaard sammenligner bomben med den, der eksploderede i Nairobi i Kenya i 1998. Denne bombe var også baseret på kunstgødning. Ifølge Neergaard er det ikke vanskeligt at fremstille en bombe af denne type.

- En klassisk kunstgødningsbombe er desværre meget let at lave. Der ligger en række opskrifter på nettet, og det eneste, man behøver, er et sted at blande ingredienserne og viden om, hvordan blandingsforholdet skal være, siger han til VG.