Embedsmænd i Finansministeriet havde en finger med i spillet i forhold til beslutningen om, hvor mange nye mobile fotofælder politiet skulle have til at jage fartsyndere.

I august 2012 kunne flere danske medier fortæller, at regeringen havde bevilget 75 nye mobile fotofælder - de såkaldte ATK-vogne - til politiet. Men antallet af ATK-vogne blev angiveligt opjusteret i Finansministeriet.

Det indikerer en aktindsigt, som BT har fået i Justitsministeriets beslutning om at droppe planerne vedr. opsætning af 500 stærekasser.

Planerne om stærekasser blev opgivet ved regeringsskiftet i 2011, og Rigspolitiet foreslog allerede i foråret 2012, at man i stedet satsede på 50 nye fotovogne. Men da Finansministeriet senere skulle kigge på sagen, resulterede det i denne mail:

- I det vedhæftede har vi hævet antallet af biler til 75, hvilket ikke er clearet herovre, men vi vil bede jer om at forholde jer til, om dette vil kunne lade sig gøre og give de provenuer, der er skrevet i tabellen, skriver en embedsmand i Finansministeriet til en konsulent i Justitsministeriet ifølge aktindsigten, som BT er i besiddelse af.

Flere penge i kassen

Denne mailkorrespondance har Folketingets Retsudvalg også kigget igennem, og her er man forarget over, at beslutningen om at indkøbe 75 nye fotovogne angiveligt er blevet påvirket af Finansministeriet.

- Det er en meget usædvanlig fremgangsmåde, som man får blotlagt via den her aktindsigt. Fremgangsmåden tyder på, at der ikke er fokus på trafiksikkerheden, men at det i virkeligheden er et finansielt ønske fra Finansministeriet om, at man vil have nogle flere penge i kassen, siger Peter Skaarup (DF), som er medlem af Folketingets Retsudvalg.

BT bragte i går historien om, hvordan politiets såkaldte ATK-vogne er en meget indbringende forretning for staten. Med de nye 75 fotovogne, som er på vej, kommer politiet til at råde over omkring 100 i alt, og det vil betyde omkring 900 mio. kroner i bødeindtægter årligt fra politiets ATK-indsats. Derfor tyder aktindsigten på, at regeringen ikke kun tænker på færdselssikkerhed, mener retsordfører for Venstre, Karsten Lauritzen, som også har set på aktindsigten.

- Det er jo den rygende pistol, der beviser, at det, der er tale om her, ikke har noget som helst med trafiksikkerhed at gøre, siger han.

BT har spurgt justitsministeren, hvordan Finansministeriet har påvirket beslutningen om indkøbet af de nye fotovogne. Men Morten Bødskov (S) afviser, at Finansministeriet har blandet sig på trods af den mystiske mail.

- Jeg må blankt afvise, at ønsket om at udvide det eksisterende antal ATK-vogne skulle udspringe fra Finansministeriet. Når jeg som justitsminister ønsker at udvide antallet af ATK-vogne, skyldes det, at jeg er ansvarlig for færdselssikkerheden, og ved at øge antallet af automatiske trafikkontroller får vi mest færdselssikkerhed for pengene, siger justitsministeren til BT i en mail.

BT ville gerne have spurgt Finansministeriet, af hvilken grund antallet af fotovogne skulle hæves, men Finansministeriet ønskede torsdag ikke at udtale sig til BT.