Team Skys walisiske altmuligmand Geraint Thomas står på spring i kulissen til at springe ud som manden, der detroniserer Chris Froome inden for de næste par år.

Han vil groft sagt være kalif i stedet for kaliffen. Og hvis det står til Geraint Thomas, begynder dagen hvor han selv vil forsøge at indtage Tour-tronen at nærme sig med faste skridt.

I denne sæson har den 29-årige luksushjælper for alvor trådt i karakter som en rytter med et enormt potentiale. Thomas har kørt stærkt og konsistent både i det tidligere forår, hvor det sågar blev til en sejr i den belgiske semi-klassiker E3 Harelbeke. Men det var som Chris Froomes hjælperytter i Tour de France, »G« for alvor viste sit værd med et enormt krævende og overskudsagtigt føringsarbejde, som for alvor banede vejen for kaptajnens sejr nummer to i verdens største cykelløb.

Geraint Thomas har dermed set både Bradley Wiggins (i 2012) og Chris Froome (i 2013 og 2015) køre sig til tops på podiet. Og han er bevidst om selv at have formatet til at udfordre den siddende regent, hvis omstændighederne er de rette.

»Jeg tror helt sikkert mere på muligheden nu, end jeg gjorde for nogle måneder siden. Hvis jeg bliver ved at forbedre mig, får et hold bygget op omkring mig og går totalt efter det, så er det i høj grad realistisk at ramme podiet. Og jeg kan måske også gå efter at vinde, især hvis ruten passer mig. Det er spændende,« siger Thomas i et interview med The Guardian.

Den helt store forhindring er Chris Froome, der ikke har i sinde at trække bremsen eller skrue ned for ambitionerne lige foreløbig. Og Geraint Thomas er da også bevidst om, at han formentlig må forlade det britisk funderede superhold, hvis han skal efterstræbe succes i eget navn.

»Jeg kan ikke se »Froomey« forsvinde lige foreløbig. Min kontrakt med Team Sky udløber efter 2016, men lige nu og her vil jeg ikke forlade dem til fordel for et andet hold, fordi Sky er det bedste sted at stå i lære - og det bedste sted at få resultater. Måske om to år er jeg nået til et punkt, hvor jeg ved mere præcist, hvad jeg kan, og hvad jeg vil. Hvis det betyder, at jeg skal forlade Team Sky, gør jeg det,« pointerer Thomas, der i årets Tour de France længe lå i og omkring top 5, inden en dårlig dag i Alperne kostede dyrt, så det hele sluttede med en 15. plads i klassementet.