Drømmen om at vende tilbage til cykelsporten lever, men det bliver en bekostelig affære for Bjarne Riis og hans bagland.

Han er kendt som korkprop og overlever. Ildsjæl og indpisker. Fire nøgleord i beskrivelsen af Bjarne Riis. For trods dopingbekendelser, depression og en fyreseddel fra Tinkoff-Saxo 'efter fælles aftale' i marts er den største danske cykelprofil i fuld gang med at samle stumper og stykker til et opsigtsvækkende comeback.

Det har ikke været nogen nem opgave for manden, der i mange år stod i spidsen for Team CSC og siden fik Saxo Bank og velgørerende Lars Seier Christensen med som et velsmurt hjul på sponsorgiggen. Men ikke desto mindre pønser Riis på et comeback, ikke mange havde set komme, da bruddet mellem den danske cykelboss og den russiske finansmand Oleg Tinkov eksploderede tilbage i det tidlige forår.

Det bekræfter kilder i den professionelle cykelverden over for BT.

Angiveligt er det et tilbagekøb af det nuværende Tinkoff-Saxo-mandskab, Bjarne Riis har sat i værk med Lars Seier Christensen og Saxo Bank som garant for dele af sponsoratet. Og selv om det kan ligne en svært farbar vej for Riis og hans bagland, er det reelt den bedste mulighed for en mand, hvis renommé har lidt skade af de senere års medie-turbulens.

»Man kommer ikke udenom, at Riis' navn har lidt skade. Der er sponsorer, for hvem han er problematisk at have med at gøre på grund af sin dopingfortid,« siger en kilde med tilknytning til et af cykelsportens mest magtfulde mandskaber til BT.

Det er fjendtligtsindede toner i samme klang som den afvisning, Riis blev mødt af efter Tour de France, hvor der var lagt følere ud flere steder hos hold som Trek Factory Racing og MTN-Qhubeka.

Som BT kunne afsløre i midten af august, var der ikke opbakning til at lukke Riis ind i folden hos sydafrikanske MTN-Qhubeka. Til trods for, at holdet frem mod 2016 og de kommende år ruster op på ryttersiden og dermed har hårdt brug for en økonomisk afstivning.

»For os har det ikke kunnet lade sig gøre at indlede et samarbejde med Bjarne Riis. Vores nye sponsors værdisæt harmonerer ikke med den historik, Riis har som tidligere dopet. Det blev understreget meget klart, at det ikke ville kunne lade sig gøre, og det var ene og alene på grund af Riis,« lød den nedslående sensommermelding fra MTNQhubekas general manager, Brian Smith.

Ikke desto mindre har Riis de seneste uger intensiveret sine bestræbelser på at komme tilbage i cykelsporten på højeste niveau. Og målet er at genvinde kontrollen med det hold, der smed ham på porten. Riis vil med andre ord have fingrene i sit nu russisk ejede livsværk og for at understrege alvoren i sit projekt, har den danske Tour de France-vinder sonderet markedet for nye ryttere.

Asbjørn Kragh Andersen er en af de ryttere, som ifølge Ekstra Bladet er blevet kontaktet af Riis. Men talentet fra Trefor-Blue Water er ikke den eneste, der har fået en føler. BT har været i kontakt med tre danske ryttere, der af hensyn til deres arbejdsgiver for sæsonen 2016 ikke har lyst til at stå frem. Men som bekræfter, at der har været røre i andedammen.

»Jeg blev kontaktet af Bjarne, som ville høre om mine planer for næste år. Men der blev aldrig tale om konkrete forhandlinger,« fortæller en dansk rytter til BT.

Sonderingerne bekræfter dog billedet af, at Riis arbejder på at tømre et nyt projekt sammen. Men også, at det meget vel kan blive med stumper og stykker fra det hold, han i december 2013 solgte til den russiske co-sponsor og cykelfantast Oleg Tinkov for angiveligt 45 mio. kr.

Tinkov har haft en turbulent tid som frontfigur hos Tinkoff-Saxo. I kapløb med en krise hjemme i Rusland, hvor inflationen har devalueret den sibiriskfødte iværksætters milliardformue. Hvilket igen kan forklare, hvorfor Tinkoff-Saxo i skrivende stund kun har 23 ryttere på kontrakt for 2016 - den spanske superstjerne Alberto Contadors sidste sæson.

Samtidig har Oleg Tinkov ikke haft held med at sætte turbo på de reformer, han gerne vil have gennemført. Og som skulle tilføre de førende mandskaber i cykelsportens superliga betydelige indtægter fra TV-rettigheder efter samme model, som man ser i fodbold.

På de sociale medier har Oleg Tinkov da også luftet muligheden for at forlade sporten. Men som altid kan det være svært at afkode, hvorvidt der er substans i ordene fra Tinkoff-Saxos overhoved, eller om det er skvulp fra en mellemsvært beruset mand, der gerne vil larme og indtage rollen som havkat i hyttefadet.

Hvis Riis skal genvinde magten og kontrollen over sit tidligere hold, kræver det et rent snit og et nyt opgør med manden, der ydmygede Riis for øjene af en måbende cykelverden. Men hvis prisen er den rigtige, er et salg ikke urealistisk, lyder meldingen fra Stefano Feltrin, der er forretningsfører for Oleg Tinkov.

Det vil hverken være nogen nem eller billig vej tilbage i sporten for Riis. Dels kræver det sponsormæssig opbakning fra en sponsor som Saxo Bank, dels kræver det en fuldgod erstatning for Tinkoff Credit Systems, som vurderes at smide 70 mio. kroner om året. Den slags penge skal Riis nu ud at finde igen. På sit gode navn og rygte.