Fabio Aru kørte sig i Vueltaens førertrøjen på en dag, hvor favoritterne blev elimineret en efter en.

Det var udset som ondskabens etape. Den ultimative styrkeprøve i brydekamp med bjergene. Og da klatreturen rundt i fyrstendømmet var overstået, lå både løbets førertrøje og alle forhåndsfavoritter som Nairo Quintana, Alejandro Valverde og den hollandske førerhund Tom Dumoulin spredt ned ad bjerget. En for en.. Med Tour-kongen Chris Froome blandt de mest prominente i en massakre, hvor det var Astana og den italienske kaptajn Fabio Aru, der førte sværdet og tiltvang sig tronen i sæsonens sidste etapeløb med et rungende brøl.

Da Aru krydsede stregen efter mere end fire en halv times kørsel, var det endda i bevidstheden om, at Astana-kollega Mikel Landa havde sat kronen på dagsværket og sørget for en dobbelt-triumf ved at vinde de prestigefyldte etape. Og samtidig have fuldbyrdet en mission, der halvvejs inde i sæsonens sidste store etapeløb, allerede ligner en forhåndsaførelse.

Værst gik det ud over Tour-kongen Chris Froome, der tabte mere end syv minutter til Fabio Aru. Men også dynamit-duoen Alejandro Valverde og Nairo Quintana tabte det hele på gulvet, da Aru med otte kilometer til mål satte sit angreb mod rivalerne ind med maksimal effekt.

Den hollandske løbsåbenbaring Tom Dumoulin fik sammen med den lille colombianske klatremus Esteban Chaves begrænset skaderne mest muligt og kan stadig klamre sig til et halmstrå af forhåbninger med mindre end to minutters margin op til den nye mand i rødt.

Fabio Aru stiller til start på 12. etape med 27 sekunder til Joaquim Rodriguez på løbets andenplads og yderligere tre til Dumoulin. Nairo Quintana er sat mere end tre minutter tilbage i den samlede stilling.