De bedste danskere skal nok komme med til Tour de France, men det er straks værre for talenterne i næste række.

Er du god nok, er der ikke noget at frygte. Men det er straks værre, hvis du er et ungt dansk talent på vej op. Så kommer det til at koste, at den nuværende fødekæde er ved at få kappet hovedet af.

Bjarne Riis’ tidligere hold var dansk cykelsports store flagskib, men med afskeden er det nu så som så med det danske islæt. Og skal man tro Oleg Tinkov, bliver den stadig mindre. Samtidig kæmper Danmarks eneste Pro Continental-hold, Team Cult, for at overleve og har en deadline om under to måneder i jagten på at finde den sponsor, der kan muliggøre holdets fortsatte virke. Det vil få betydning, lyder vurderingen.

»Uden et dansk hold på højeste eller næsthøjeste niveau vil cykelsporten herhjemme rykkes tilbage. Vi er ikke bombet til stenalderen, men det er et stort slag,« siger Allan Johansen, der er sportschef på Continental-holdet Trefor-Bluewater.

Han får opbakning fra en af de danske ryttere, der har haft stor gavn af et dansk hold i verdenstoppen. Chris Anker Sørensen har siden 2005 været en del af det hold, Bjarne Riis tidligere ejede. Den æra stopper med udgangen af 2015, og jagten på et nyt hold har endnu ikke været succesrig.

»Hvis der ikke er et stort dansk hold, er der mange danske talenter, der ikke får chancen. Det vil være rigtig skidt for dansk cykelsport,« siger Chris Anker Sørensen.

Allan Johansen påpeger, at hvis de hjemlige hold alle er på Continental-niveau, altså i sportens tredje division, er springet op voldsomt for de fleste.

»Og det kan i sig selv være svært at blive opdaget. Det er lidt ’ude af øje, ude af sind’, når man kører på det niveau. Cykelsporten har ikke scouter som i fodboldens verden, fordi der ikke er et økonomisk incitament. Så jeg forsøger at gøre opmærksom på mine ryttere, når jeg taler med mine kontakter i udlandet,« siger Allan Johansen.

Morten Bennekou, der er landstræner for de danske U23-ryttere, vedgår, at det har betydning, at der ikke længere er et World Tour-hold med dansk baggrund, men at det mere er på et overordnet plan.

»Bjarne Riis har gjort meget for at skabe en større interesse for cykelsporten i Danmark og dermed også fået flere til at cykle, så vi har fået talenter frem. Men ser man på den direkte fødekæde, har han godt nok taget danskere ind, men det har også været svært for dem at få plads til at køre de store løb,« siger Morten Bennekou, der af samme årsag sammen med DCU har lagt store kræfter i at udvide det professionelle netværk, så unge danske ryttere kan få kontrakter i udlandet.

»Vi kunne ikke være afhængige af én mand eller ét hold. Og desuden siger jeg til mine unge drenge, at hvis man ikke kan køre sig til sin første kontrakt uden at få hjælp fra venner og venners venner, så ser det skidt ud,« siger Morten Bennekou, der af samme årsag ikke ser de store problemer for den absolutte top i Danmark. De skal nok komme til Tour de France, hvis talentet er stort nok.

»Og her kan det nærmest være en fordel, at det logiske valg ikke længere er et dansk hold. Som Tinkoff-Saxo udviklede sig, var det jo nærmest umuligt for danskerne at få plads på holdet. Der ser jeg større muligheder for danskere på hold som Ag2R, MTN-Qhubeka eller Bora-Aragon,« siger Morten Bennekou.

BTs bud på dansk Tour-deltagelse i de næste år

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Lars Bak, 35 år
Er selvskrevet på Lotto-Soudal, hvor der sættes stor pris på evnerne som lokomotiv i jagten på Greipels etapesejre – og som wild card i udbrud, om end de 35 år sætter en begrænsning på antallet af fremtidige Toure. Skiftede væk fra Bjarne Riis for at få Tour-chancen og skiftede igen for at forøge sine chancer. Karrierevalget har været korrekt med tanke på, at Lars Bak i år kører sin femte Tour i træk.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Jakob Fuglsang, 29 år
Har lige forlænget sin kontrakt med Astana og vil igen være tiltænkt en hovedrolle i Tour de France. Eneste udfordring vil være, om han får lov til at være kaptajn i Vuelta a España eller Giro d’Italia. Selv er han mest stemt for Touren, der passer ham bedre, fordi det ikke udelukkende er de klatrekonkurrencer, de to andre store etapeløb har udviklet sig til.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Michael Valgren, 23 år
Har knoklet i sin første Tour-start, men har måttet sande, at der er forskel på Grand Tours. Var overbevisende i Vueltaen sidste år, men har i år ikke sat samme aftryk i Tour de France. Holdet virker dog særdeles tilfreds med ham og med tanke på det enorme talent og udviklingen hidtil, virker Valgren som en langtidsdeltager.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Magnus Cort, 22 år
Det synes urealistisk, at Magnus Cort kører Tour de France allerede i 2016, men Orica-Greenedge ser den danske rytter som Grand Tour-deltager på sigt, og det realistiske bud er, at han begynder med Giroen eller Vueltaen. Men i 2017 ligner det en adgangsbillet til Cort, hvis han holder den øjeblikkelige fremgang.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Chris Anker Sørensen, 30 år
Kontrakten hos Tinkoff-Saxo bliver ikke forlænget, og det er sin sag at få kontrakt på et World Tour-hold for så at glide ind i Tour-truppen på trods af veldokumenteret hjælperytterpotentiale. En mulighed kan være, at han skifter til et Pro Continental-hold, der har mulighed for et wild card. I givet fald vil han være selvskrevet.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Michael Mørkøv, 30 år
Det ser vanskeligt ud for Michael Mørkøv, der ikke har vist synderligt meget i de senere sæsoner. I år har løbsprogrammet været tyndt, og det kunne ende med en retur til Danmark. Det vil i sagens natur bremse alle eventuelle Tour-drømme.

Matti Breschel stopper hos Tinkoff-Saxo, men vil endnu ikke offentliggøre, hvem hans nye arbejsgiver bliver.
Matti Breschel stopper hos Tinkoff-Saxo, men vil endnu ikke offentliggøre, hvem hans nye arbejsgiver bliver. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Matti Breschel, 30 år
Kontrakten hos Tinkoff-Saxo udløber om et halvt år, og efter et godt 2014 har resultaterne været mindre prangende i denne sæson. Men har dog muligheden for at hente sig en kontrakt på sit renommé. Hvis Tour de France fortsat er en drøm for ham, skal det være et af de nyere og mindre hold, han skal satse på.