Den populære nye slankemedicin fra Novo Nordisk kaldet Wegovy skal nu undersøges for, om det øger risikoen for kræft. 

Helt konkret er det Den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, som har rejst et sikkerhedssignal for Wegovy.

Signalet gælder også Novo Nordisks diabetesmedicin Ozempic.

Det sker på baggrund af et studie, der tyder på, at virkningsstoffet i de to præparater kan øge risikoen for skjoldbruskkirtelkræft hos patienter med type 2-diabetes.

Det oplyser EMA til B.T. i et skriftligt svar.

»I januar 2023 drøftede EMAs sikkerhedskomité et signal for lægemidler, der hører til klassen glucagon-lignende peptid-1 (GLP-1) receptoragonister, herunder lægemidler indeholdende det aktive stof semaglutid (Ozempic, Rybelsus, Wegovy),« skriver EMA og fortsætter:

»Det skete efter offentliggørelsen af et studie, der tyder på, at der kan være en øget risiko for kræft i skjoldbruskkirtlen ved brug af disse lægemidler hos patienter med type 2-diabetes.«

Presseansvarlig i Novo Nordisk Lars Otto Andersen-Lange oplyser i et skriftligt svar, at patientsikkerhed har den højeste prioritet hos Novo Nordisk, og at virksomheden ikke selv har fundet en øget risiko for skjoldbruskkirtelkræft i mennesker. 

»Alle indberetninger om bivirkninger ved brug af vores medicin tager vi meget alvorligt,« skriver han. 

Han skriver videre, at Novo Nordisk er bekendt med, at EMA har bedt om oplysninger om lægemidlerne. 

»Novo Nordisk er klar over henvendelsen fra EMA og vil levere en grundig gennemgang af alle relevante data omkring emnet.«

I april vedtog udvalget i EMA en liste over spørgsmål, der blev sendt videre til de medicinalvirksomheder, der har markedsføringstilladelserne for lægemidlerne.

Det betyder, at blandt andet Novo Nordisk senest 26. juli i år skal svare på EMAs spørgsmål vedrørende en mulig risiko.

EMA oplyser også, at de selv er i gang med at gennemgå den tilgængelige viden, der er om lægemidlerne, og at signalprocessen er i gang.

Novo Nordisk har selv fundet en mulig sammenhæng mellem skjoldbruskkirtelkræft og virkningsstoffet semaglutid i dyreforsøg, og derfor har Wegovy af den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA fået en såkaldt ‘Black Box Warning’.

Det er den alvorligste advarsel, FDA kan give et lægemiddel, og af advarslen fremgår det blandt andet, at patienter, der har tilfælde af skjoldbruskkirtelkræft i familien, ikke skal tage lægemidlet.

Men risikoen fremgår ikke af de danske indlægssedler for Wegovy og Ozempic.

Der er ikke noget i de data, Novo Nordisk har indsamlet indtil videre, som tyder på, at der er en øget risiko for mennesker, skriver Novo Nordisks presseansvarlige.

»Sikkerhedsdata indsamlet fra store kliniske forsøgsprogrammer og post-marketing overvågning har ikke vist en årsagssammenhæng mellem semaglutid eller liraglutid og skjoldbruskkirtelkræft.«

B.T. har spurgt Novo Nordisk, om det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt lægemidlerne kan øge risikoen for kræft, men det har medicinalgiganten ikke svaret på. 

Af det skriftlige svar fremgår det dog, at Novo Nordisk fortsat er sikker på, at Ozempic og Wegovy er sikre. 

»Novo Nordisk er fortsat overbevist om produkternes fordele og risikoprofil og har fokus på at sikre patientsikkerheden,« skriver Lars Otto Andersen-Lange. 

Wegovy er blevet kaldt en gamechanger og et vidundermiddel inden for vægttabsbehandling, og i maj blev der i Danmark udskrevet lidt mere end 58.000 recepter på medicinen.

Da Wegovy blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder i juni 2022, var efterspørgslen så stor, at produktionen ikke kunne følge med, og der opstod forsyningsproblemer.

Novo Nordisk fik dog siden styr på efterspørgslen, og selskabets værdi har efter lanceringen af Wegovy rundet 2.500 milliarder.

Dermed er Novo Nordisk nu det 19.-mest værdifulde selskab i verden.