Lyt til artiklen

KOMMENTAR

Der er kort lunte hos serberne. I bogstaveligste forstand.

Den danske pressedelegation var netop trådt ud af lufthavnsbygningen i Beograd i går, da vores danske rejseleder prompte fik stukket en bøde i hånden for at smide et cigaretskod på gaden. 10.000 dinarer (knap 1100 kr.) eller halv pris, hvis bøden blev betalt kontant i en lille skranke. Alle Balkan-fordomme blev med et smil på læben bekræftet.

Kort lunte så vi også for en måneds tid siden, hvor voldsomme scener udspillede sig, da Serbien-Albanien blev afbrudt. Det var ikke med et smil på læben, at man desværre måtte konstatere, at konflikten om Kosovo fylder så meget hos både serbere og albanere, at det også fik indvirkning på fodboldbanen.

Dronen med et flag, som symboliserede ’et større Albanien’, fik det hele til at eskalere med slagsmål spillerne imellem og serbiske hooligans, der marcherede ind på banen og gik til angreb på albanske spillere.

Før den efterhånden berømte drone, som man stadig mistænker broderen til Albaniens premierminister for at have styret, var opgøret mellem parterne fjendtligt og blev afbrudt flere gange på grund af kanonslag og kasteskyts. Albaniens første besøg i Beograd siden 1967 i fodboldmæssig henseende blev ingen succes.

Det er derfor, at de danske spillere slipper for en ’heksekeddel’ med 33.000 fanatiske serbere på Partizan Stadion.

Men det skurrer lidt i ørerne, når DBU-boss Claus Bretton-Meyer nærmest kræver, at Danmark vinder kampen. Når unge Pierre Emile-Højbjerg med ellers forfriskende selvtillid taler om, at Danmark har et bedre hold end Serbien.

Ret mange danske fodboldfans forventer, at der kommer tre point med i bagagen i EM kval’en. Men hvorfor taler man om Serbien som en walk over? Som en kamp der skal vindes? Kig lige på navnene på det serbiske hold. Nemanja Matic og Branislav Ivanovic begge stamspillere hos Englands aktuelt stærkeste mandskab, Chelsea. Dusan Tadic som en af nøglespillerne på det sprudlende Southampton-hold, der flyver fra sejr til sejr i øjeblikket. Aleksandar Kolarov, ganske vist tvivlsom til kampen, men også en profil i Manchester City. Aleksandar Mitrovic, angriberen som flere af Europas topklubber allerede har lagt billet ind på. I spidsen for det hele den rutinerede træner, Dick Advocaat. Det her er et hold, der er skabt til at kvalificere sig til den første EM-slutrunde som et selvstændigt Serbien.

Er den danske trup bare i nærheden af at kunne matche den kvalitet, der er hos serberne? Svaret er indlysende.

Så når Morten Olsen taler om respekt for modstanderne, er det i hvert fald tidspunktet til at tage det seriøst.

Læg mærke til Nemanja Matic på den centrale midtbane. José Mourinho kalder ham uden at rødme verdens bedste 6’er lige nu. Styrende spiller med defensive opgaver. Chelsea hentede ham i den slovakiske liga for 13 mio. kr. og solgte ham videre som et flop kort efter. Tre år senere måtte klubben i skam hente ham tilbage for 200 mio. kr. I dag er prislappen væsentligt højere, som en spiller Real Madrid har øremærket til at styre den defensive midtbane i næste sæson.

Men Danmark er naturligvis ikke uden chancer for et godt resultat, som ethvert point i Beograd vil være. Som på ethvert Balkan-hold er profilerne fremragende i medgang, men kollektiviteten opløses i modgang. Der er det danske hold klart bedre til at håndtere dårlige perioder i løbet af en kamp. Et kontrolleret dansk hold, der afventer, vil klare sig bedst mod et Serbien, der vil være tvunget fremad. Og hvis tingene ikke kører for dem, ja så ved vi jo, at der er kort lunte.