KOMMENTAR

Det bestemte ’tak, men nej tak’, som Bjarne Riis har fået fra MTN-Qhubeka, signalerer på mange måder den holdningsændring, der går gennem cykelsporten i disse år.

For begrundelsen til at fravælge Bjarne Riis er klar nok for det afrikanske hold: Man ønsker ganske enkelt ikke at have en eks-doper ind på holdet. Og den holdning er stadig mere udtalt - især blandt de nyere hold i feltet.

Det her handler altså om fortid, for der er såmænd stor respekt for det arbejde, Bjarne Riis udførte på sit eget hold. Men indrømmelserne af sit eget brug af præstationsfremmende medikamenter og senest afsløringen af kendskabet til doping blandt rytterne, da han var holdejer, er dybt problematiske for mange hold.

De vil gerne have de penge, Saxo Bank-ejeren Lars Seier Christensen kommer med, men de er knap så forhippede på at lade Bjarne Riis få afgørende indflydelse som modydelse for et sponsorat, der kan løbe helt op i 40 mio. kr.

Mit bud er, at drømmen om at være en del af et hold næste sæson forbliver en drøm. Men der er måske en anden mulighed, hvis ellers Bjarne Riis har lidt is i maven. Og den mulighed involverer hans tidligere hold.

Oleg Tinkov har igen og igen ikke lagt skjul på, at der er forhold i cykelsporten, som han er alvorligt træt af. De ringe indtjeningsmuligheder, hvor løbsarrangørerne scorer hele kassen, gør den russiske rigmand rasende, hvilket har fået ham til at true med at blive væk fra Tour de France næste år.

ASO, der står bag det franske løb, tjener styrtende med penge på de stadig større tv-aftaler, men pengene forbliver i selskabet, så derfor er cykelsporten til stadighed afhængige af sponsorer, der kan betale for driften.

Og selv om Oleg Tinkov har penge nok, virker hans irritation over at bruge løs af dem oprigtig. Der er med andre ord reel mulighed for, at han trækker stikket efter den kommende sæson, hvilket kan bane vejen for Bjarne Riis.

En række nøglemedarbejdere på holdet har stadig stor respekt for Bjarne Riis, og bliver de, er det kendte mennesker, Riis igen skal stå i spidsen for. Kommer han tilbage, vil han blive modtaget med åbne arme af mange, der er godt og grundigt trætte af den nuværende ledelse. Ikke Oleg Tinkov, der er langt mere harmløs end de år, hvor han udelukkende var sponsor, men nærmere holdets general manager, Stefano Feltrin, der ifølge flere ikke evner at løfte opgaven.

Det er langtfra sikkert, at den løsning kan lade sig gøre, men Bjarne Riis må også erkende, at hans muligheder begynder at snævre sig ind. Der er mange, der vil lege med ham, men det er ikke de rigtige legekammerater i hans og Saxo Banks optik, fordi bejlerne er på et niveau, hvor der er for langt til verdenseliten.

Man skal ikke tage fejl af, at Bjarne Riis er alvorlig i sine bestræbelser på at vende tilbage til cykelsporten. Men de mange dopingsager, der klæber sig til ham, betyder også, at en stor del af feltet vender ham ryggen.