Lyt til artiklen

Kender I det, at strømmen pludselig går, lige når festen for alvor er ved at komme i gang?

Den øv-følelse må have fyldt hver en celle i kroppen på alle de danske tilskuere, der tirsdag aften forlod Boxen i Herning efter at have overværet VM-skæbnekampen mellem Danmark og Letland.

For verdensmesterskabet på hjemmebane fik nemlig en brat og uhyre antiklimatisk afslutning for de danske spillere og fans. Et dramatisk 0-1-nederlag betyder nemlig, at VM er slut for Danmark - og dermed blev målsætningen om en plads i kvartfinalen naturligvis heller ikke opfyldt.

Man kunne ikke lade være med sidde med en bitter smag af fiasko i mundvigen. Folkefesten var jo lige kommet i gang, og så røg slukkede musikken pludselig!

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Det hele foregik ellers i en gnistrende, fortættet og elektrisk stemning i Boxen, der allerede en halv time inden kampstart havde opnået sauna-temperatur, hvor man sad og gruede for, hvorvidt isen kunne bibeholde sin konsistens!

Det var en udsolgt midtjysk arena, der var sæbet ind i røde og hvide farver, og kulissen tjente bare som en understregning af, at ishockeyen har fået et solidt tag i nakken på den danske roligan - og vice versa. Folkefest i Boxen, der burde være omdøbt til 'Isterningen' i disse tider!

Landsholdets svenske landstræner afviklede en time inden et særdeles kortfattet rendezvous med den danske presse, og her kunne ingen være et sekund i tvivl om, at sandhedens time var oprundet for det danske landshold og ambitionen om en VM-kvartfinale. Regnestykket var nemlig ikke så kompliceret: en sejr, og Danmark var klar til kvartfinale torsdag aften - et nederlag betød VM-farvel.

Landstræneren var tydeligt nervøs og mere end bevidst om, at Letland bestemt ikke var noget let land. Gæsterne fra Baltikum havde inden onsdagens kamp imponeret ved at tage point fra både USA og Canada. Og var man i tvivl skulle man bare se de første to minutter af skæbnekampen, hvor letterne sværmede omkring Frederik Andersens mål. Det ville blive en hed aften for Danmark.

Og det blev for hedt for danskerne efter 10 minutters spil, hvor Letands Andris Dzerins udnyttede en dansk fejlaflevering til at sende sit hold på kvartfinalekurs.

Det var et rystet dansk landshold, der i resten af første periode som en leverstødsramt bokser groggy blot ventede på endnu et lettisk slag.

Nå, det kunne kun blive bedre i anden periode, måtte man trøste sig med. En periode, der blev indledt med en dansk overtalsperiode, hvor de rødhvide jo tidligere i turneringen havde vist dræbende kynisme. Men i to usædvanligt nervøse og tamme danske minutter formåede danskerne end ikke at spille sig til en afslutning.

Det blev startskuddet til endnu en skuffende dansk periode, hvor værterne kun sporadisk var i teten. Det mest positive, der var at tage med fra de 20 minutter, var, at det trods alt ikke lykkedes letterne at øge føringen.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Så havde Danmark pludselig kun én periode til at redde livet i dette verdensmesterskab, man i årevis havde set frem til. De danske spillere måtte simpelhen komme ud med en 'det skal f...me være løgn-indstilling'. Og der var da heller ikke spillet mere end at minut, da Mads Christensen sendte pucken på overliggeren.

Men den danske modstandskamp var rodet og desperat. Letterne var for svære, og det lykkedes aldrig for Danmark at ryste de bordeaux-farvede gæster. Ej heller at få pucken i mål.

Og sådan fes en folkefest, der lige var kommet i gang, ud. Slut, puck - men ingen kvartfinale!

Du kan se, hvordan kampen gik i LIVE-bloggen her: