En dansk kvinde har – for dem der tror – ikke alene fundet nøglen til det største mirakel af alle. Nøglen har sågar lirket porten op til svaret på et mysterium så ufatteligt, at kun ét eneste ord evner at beskrive det: Guddommeligt. Og tror man på dem, der tror, har danskeren ved et lykketræf fundet beviset for, at Jesus Kristus rent faktisk genopstod fra de døde.

Torino. Byen i det nordvestlige Italien er i disse dage mål for en opsigtsvækkende pilgrimsvandring.

Mere end to millioner mennesker har for længst købt en billet, der også på denne Kristi himmelfartsdag sikrer dem adgang til Johannes Døber-katedralen og et syn, som får rygge til at isne og hårene på arme til at løfte sig andægtigt mod himlen.

Alle ønsker de sig brændende ved selvsyn at se samme udstillede genstand. Samme stærke ansigt, samme blodplettede pande og samme mishandlede krop afbilledet i hørfibrene på samme stykke ligklæde.

I mere end hundrede år har det 4,36 meter lange og 1,10 meter brede sildebensvævede stykke stof splittet både videnskabsfolk, historikere og troende kristne.

Guddommeligt eller plat


På den ene side står den store gruppe, som stålsat hævder, at klædet er identisk med det, der blev svøbt om Jesus, da hans døde legeme i år 33 blev revet ned fra korset på Golgatha. På den anden side hævder en lige så stålsat og højtråbende hob, at der er tale om alle tiders største og platte fupnummer.

Stridspunktet er, hvorvidt den afbillede blot er opstået ved en malers pensel eller (og det er her, hårene begynder at stritte) af en art sælsomt og ekstremt voldsomt lys.

Først til dem der tror. For nylig lagde Torino jord til en stor konference arrangeret af et internationalt netværk af videnskabsfolk kaldet Shroud Science Group. Den danske læge og forfatter til en bog om ligklædet, Niels Svensson, var med.

Opstandelseslys


- Vi var helt nede på mikroskop-niveau, men kom et meget stort skridt nærmere et svar. Det stærkeste bevis for, at der ikke er tale om en forfalskning, kom fra en italiensk forsker. Med laserstråler skabte han farveændringer i de alleryderste lag af hørceller, som svarer til forandringerne på det originale klæde. Derfor er man nu inde på, at billedet må være opstået ved en form for bestråling, siger Niels Svensson.

Faktisk var det en række forskningsartikler fra den danske seniorforsker ved det Det Biovidenskabelige Fakultet, Lisbeth Garbrecht Thygesen, som tilfældigt ledte den italienske forsker på sporet.

- Artiklerne gav italieneren idéen til den nye måde at undersøge farveforandringerne på. Nu mener nogle, at bestrålingen må være det opstandelseslys, man taler om i Bibelen. Det vil jeg dog ikke postulere... for jeg kan ikke bevise det, siger Niels Svensson.

Fem ting tyder på…


Flere ting peger på, at lige præcis det udstillede ligklæde i Torino-katedralens halvmørke blev foldet om Jesus kort inden, han for knap 2000 år siden blev lagt i gravkammeret.

Et: Selv kritikerne anerkender, at personens skæg sandsynliggør, at der er tale om en mand.

To: Sår og størknet blod vidner om, at manden både er blevet pisket og korsfæstet til døde.

Tre: Blodpletter fra panden viser, at personen har fået noget ubehageligt skarpt boret ind i kraniet. Og ja, dem, der tror, hvisker igen og igen ordet 'tornekrone'.

Og endelig punkt fire og fem: Måden, klædet er vævet på, antyder, at det kan dateres helt tilbage til Jesu tid. Samtidig har tidligere undersøgelser afsløret pollen i klædet, som stammer fra et område omkring Dødehavet – et hav der ligger bemærkelsesværdigt tæt på en by ved navn Jerusalem.

Spis brød til


Efter pro følger som bekendt kontra, og 1988 bød på en veritabel fest for modstanderne af teorien.

Ved en såkaldt kulstof 14-prøve, hvor tre laboratorier undersøgte en stofprøve fra klædet, slog eksperterne fast, at klædet slet ikke kunne stamme fra Jesus. Næ, klædet var i stedet fabrikeret engang i løbet af middelalderen. Færdig! Det endelige dødsstød fremkom for nylig fra et italiensk universitet, der mente at have bevis for, at farven i klædet blev gnedet ind i løbet af middelalderen. Herefter havde man smidt stoffet i en ovn og vupti – effekten af en mand i klædet var opnået.

For Niels Svensson betyder det dog ingenting. Han fastholder, at det nye laserforsøg vejer tungest.

- Det er for vidt at gå, at ligklædet er en bekræftelse af min tro. Men det er et supplement.