1250 gange over normalt niveau. Stillehavet ud for Fukushima værket er propfyldt med radioaktivt jod, viser de seneste målinger af strålingsniveauet. Men selvom niveauet er højt, er det næppe nyt at havvandet et forurenet, siger strålingsekspert.

- Der har med stor sandsynlighed været radioaktivt jod i havvandet lige siden udslippet startede. For mig at se, er det nye bare, at japanerne er begyndt at tale om det, siger programleder på afdeling for strålingsforskning på Risø DTU, Sven Nielsen.

I følge myndighederne i Japan er der fundet mængder af radioaktivt jod, . Det svarer til, at hvis man drikker en halv liter af vandet, så får man den samme mængde stråling, som man kan tåle i løbet af et helt år.

-Det er selvfølgelig høje doser der er målt, men nu er der jo ingen der drikker en halv liter havvand, så isoleret set, er det ikke så bekymrende, siger Sven Nielsen.

Derimod er der større grund til bekymring i forhold til japanernes populære fødevarer.

- Den radioaktive jod vil sætte sig på tangplanter, og fiskene vil optage det. Så her er der grund til bekymring, forklarer Sven Nielsen.

Se også: Verdens værste atomkatastrofer

Det radioaktive jod, der blevet målt i havvandet er ikke at forveksle med det jod, man kan indtage for netop at forebygge skadevirkningerne af radioaktiv stråling,

- Det radioaktive jod er jod, der forsøger at blive stabilt ved at afgive radioaktiv stråling. Det jod man spiser er stabilt jod, der så at sige absorberer det radioaktive jod, lyder forklaringen fra strålings-eksperten.

Sven Nielsen vurderer i øvrigt, at situatioen ved Fukushima værket hverken er blevet værre eller bedre det seneste døgn.