Tirsdag d. 24. november skete det, der potentielt kan sparke den historiske udvikling tilbage til midten af det 20. århundrede, hvor den kolde krig hærgede, da NATO-landet Tyrkiet skød et russisk kampfly ned.

Den russiske præsident Vladimir Putin og den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan er meget uenige om, hvad der skete op til nedskydningen af det russiske kampfly. Erdogan siger, at det russiske fly befandt sig i tyrkisk luftrum, som det var blevet bedt om at forlade flere gange, mens Putin siger det modsatte. NATO og USA har været ude og bakke Tyrkiet op.

De to piloter, der var ombord på det russiske kampfly, reddede sig fra nedskydningen ved at aktivere deres faldskærme. Den ene af piloterne blev imidlertid skudt ned ned af oprørsgrupper i Syrien, mens han hang i luften i sin faldskærm.

Den tyrkiske præsident Tayyip Erdogan fortæller, at Tyrkiet har ret til at forsvare sine grænser. Han fortæller desuden, at man fra tyrkisk side havde bedt det russiske fly om at forlade luftrummet 10 gange, før man skød det ned.
Den tyrkiske præsident Tayyip Erdogan fortæller, at Tyrkiet har ret til at forsvare sine grænser. Han fortæller desuden, at man fra tyrkisk side havde bedt det russiske fly om at forlade luftrummet 10 gange, før man skød det ned. Foto: HANDOUT
Vis mere

Læs også: Nato støtter Tyrkiet efter nedskydning af russisk kampfly

Putin, der ikke er bange for at tage drastiske midler i brug, var med det samme ude og rette et verbalt angreb mod Tyrkiet, hvor han sagde, at Tyrkiet havde »stukket ham i ryggen«, var en »medskyldig til terrorisme«, og at deres handling vil få »alvorlige konsekvenser«.  Specielt Putins sidste citat er nu et omdiskuteret emne.

For hvis de alvorlige konsekvenser betyder et angreb på Tyrkiet, der er en del af NATO, så står krigsalliancens artikel 5 med den kendte ordlyd »et angreb på en, er et angreb på os alle« ved magt, og det kan i sidste instans fører til en krig - potentielt med atomvåben.

Så gik det galt. Der er masser af krigsfly fra forskellige lande i luftrummet over og omkring Syrien, og nu har Tyrkiet skudt en russisk Sukhoj-jager ned. Putins reaktion: »I har stukket os i ryggen«.
Så gik det galt. Der er masser af krigsfly fra forskellige lande i luftrummet over og omkring Syrien, og nu har Tyrkiet skudt en russisk Sukhoj-jager ned. Putins reaktion: »I har stukket os i ryggen«. Foto: POOL
Vis mere

For 3. verdenskrig


Tragedien bliver af Forbes Magazine betegnet som uundgåelig. De skriver, at Putins negligering af NATO-landenes luftrum på et eller andet tidspunkt ville føre til konfrontationer.

Forbes Magazine har citeret en fremtræden krigsanalytiker fra Moskva ved navn Pavel Felgenhauer, som efter nedskydningen var ude at sige, at det »højst sandsynligt ville betyde krig« mellem Tyrkiet og Rusland. Hvis det sker, har både USA og Storbritannien allerede været ude og sige, at de vil støtte op om Tyrkiets ret til at forsvare deres luftrum.



Daily Mail skriver, at Storbritannien endda har sat tal på, at de vil bidrage med 12 Typhoon-krigsfly, der er specialiseret i luftkamp. Dermed ligner det uomtvisteligt, at NATO vil blive revet ind i konflikten, og hvis det sker, så spår Pavel Felgenhauer, at Ruslands eneste chance for at vinde er at bruge atomvåben.

»I en sådan konflikt (med NATO red.) vil Rusland kun have ringe chancer uden brugen af atomvåben,« siger Pavel Felgenhauer.

Her er et billede af det russiske fly, der blev skudt ned.
Her er et billede af det russiske fly, der blev skudt ned.
Vis mere

Mod 3. verdenskrig

Så vidt tror Mark Galeotti, der er professor ved New Yorks ’Center for Global Affairs’, dog ikke på, at det vil gå.

Han fortæller til det amerikanske medie Vox, at Putins udtalelse, om at det vil få «alvorlige konsekvenser«, højst sandsynligt ikke vil betyde, at Rusland kaster sig ind i en kamp med Tyrkiet - bl.a. fordi Rusland i forvejen er involveret i flere betændte sager såsom Ukraine og Syrien. I stedet mener han, at det er mere sandsynligt, at Rusland vil straffe Tyrkiet på anden vis.

»Det, vi vil se, vil højst sandsynligt være en form for symbolsk handling. Måske vil man forbyde tyrkiske flyselskaber at lande i Rusland, eller også vil man komme med en form for økonomisk sanktion,« fortæller Mark Galeotti.

Derudover siger Mark Galeotti, at Ruslands mange aktioner mod Syrien, der bliver solgt som værende ”sikre”, vil begynde at blive mindre populære, hvis de koster liv. Det kan i sidste ende betyde, at Rusland nedjusterer deres mange bombeaktioner mod IS.

»Hele Ruslands grundlag for at gå ind i Syrien er, at man skal angribe terroristerne i Syrien, før de kommer til Rusland. Rusland har solgt aktionerne som værende sikre, og når de begynder at lide tab, der endda kommer som konsekvens af et angreb fra et andet land – og ikke oprørsstyrkerne – så kan det hurtigt begynde at blive mindre populært,« fortæller Mark Galeotti.

Rusland har onsdag bekræftet, at én pilot blev dræbt, mens den anden er i sikkerhed - dog såret.