Lars Løkke Rasmussen (V) kunne danne en borgerlig regering, hvis der var valg i dag, viser ny Gallup-måling.

Danskerne har tilsyneladende ikke reageret negativt på, at Venstre i den seneste uge har været i kritisk søgelys og under et voldsomt politisk pres som følge af den dramatiske udvikling i den såkaldte skattesag, der skal kulegraves af en undersøgelseskommission. Ifølge en dugfrisk meningsmåling fra Gallup ville Venstre med en opbakning fra 31 pct. af vælgerne blive landets suverænt største parti, hvis der var valg i dag, og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen ville også kunne danne en ny borgerlig-liberal regering, hvis danskerne skulle til stemmeurnerne inden jul.

HVORFOR TROR DU, AT ET FLERTAL AF VÆLGERNE FORTSAT FORETRÆKKE LARS LØKKE SOM STATSMINISTER? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Målingen, som giver regeringspartierne S og SF en vælgerlussing, er gennemført få dage efter, at tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen søgte orlov fra Folketinget og efter, at hans daværende spindoktor Peter Arnfeldt blev beskyldt for ulovligt at have forsøgt at lække dybt fortrolige skatteoplysninger om Helle Thorning-Schmidt og hendes mand til Ekstra Bladet.

- Jeg er meget glad for den massive opbakning, vælgerne giver os i meningsmålingen. Og det endda oven på en turbulent uge. Jeg tror, det skyldes, at danskerne bekymrer sig om de arbejdspladser, som lige nu forsvinder ud af landet, fordi regeringen har vedtaget nye skatter og afgifter, siger Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby.

Forventer du, at skattesagen på et tidspunkt vil få meningsmålingerne til at ændre sig?

- Meningsmålinger er altid kun et øjebliksbillede, og det er svært at sige, hvad der præcis har betydning for dem. Men det, jeg kan notere mig, er, at på trods af at vi har været igennem en turbulent uge, så ser vi fortsat, at 31 procent af danskerne bakker op omkring Venstre, siger Ellen Trane Nørby.

Socialdemokraterne og SF står til en vælgerlussing

Mens den blå blok ifølge Gallup står til at kunne opnå et flertal i Folketinget på 90 mandater, ville SRSF-regeringen samt støttepartiet Enhedslisten kun få 85 mandater. Socialdemokraterne står til 21,8 procent af stemmerne mod 24,8 procent ved valget 15. september. SF får 8,1 procent mod 9,2 procent i september og ligger nu 0,4 procentpoint lavere end Enhedslisten.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, er ikke overrasket over, at skattesagen ikke har givet regeringspartierne momentum og stoppet den vælgerflugt fra S ogSF som tilsvarende Gallup-målinger også viste i oktober og november.

- Skattesagen er en principiel sag om retssikkerhed og magtmisbrug, og det ville være forkert og utroværdigt af os at spille på den i forhold til meningsmålingerne. Vi har overtaget styringen af landet, mens den økonomiske krise ruller gennem Europa med fornyet styrke. Nu er vi i gang med at betale regningen på 96 mia. kr., som den daværende regering efterlod, siger Magnus Heunicke.

Hvorfor tror du, at danskerne i dag ville have større tillid til en borgerlig regering end en rød?

- Det ved jeg ikke. Men jeg ved, at vi er i gang med at rette op på økonomien og skabe job. Under Lars Løkke fossede 180.000 job ud af landet, og han sagde, at krisen var overstået. Det kan enhver se var fuldstændigt fejlagtigt, siger Magnus Heunicke.

Hvis det er så indlysende, som du fremstiller det. Hvorfor går Venstre så ikke tilbage og Socialdemokraterne frem?

- Hmm. Vi vil blive vurderet på, hvordan vi har styret landet igennem den økonomiske krise, når vi skal møde vælgerne igen, siger Magnus Heunicke.

De Konservative har kurs mod spærregrænsen

Når blå blok står til at ville vinde et folketingsvalg i dag, skyldes det først og fremmest den massive vælgeropbakning til Venstre. De Konservative står derimod til kun af få 3,5 procent af stemmerne mod 4,9 procent ved septembervalget. Og på trods af den statistiske usikkerhed, er den politiske ordfører Benedikte Kiær langt fra tilfreds med, at partiet har kurs mod spærregrænsen.

- Det resultat skal vi selvfølgelig klart forbedre, og det er også derfor, at vi arbejder målrettet og kigger fremad, siger Benedikte Kiær.

Og når du ser fremad! Hvad får du så øje på?

- Vi er jo i gang på alle fronter, og som vi har sagt, tager vi det meget alvorligt. Men vi bliver lige nødt til at lægge alle de her målinger til side og bare se fremad. Det bliver et langt sejt træk, hvor vi hele tiden skal ud at markere os i det daglige politiske arbejde, og vi arbejder også med en række konkrete politiske projekter, som vi vil præsentere, siger Benedikte Kiær.

Hvad går de konkrete politiske projekter ud på?

- Det kan jeg ikke løfte sløret for endnu, siger Benedikte Kiær.   

Hvorfor tror du, at et flertal af vælgerne foretrækker Lars Løkke på trods af den seneste uges polemik med skattesagen?

Deltag i debatten herunder.