Kritikken hagler ned over Morten Messerschmidt. Først var han for et fælles patentsystem. Så imod. Så ville han handle. Så var han alligevel imod

Han står til at blive valgets helt store stemmesluger. Han får langt mere omtale i medierne end alle andre, og han er den kandidat, alle vil slå.

Dansk Folkepartis spidskandidat til Europaparlamentsvalget, 33-årige Morten Messerschmidt, er udpeget som hovedfjenden.

Nu sætter Venstre, SF, De Radikale og Socialdemokraterne et sidste angreb ind.

Hver for sig kritiserer de fire partier Morten Messerschmidt for at skifte holdning til den patentdomstol, som vi skal stemme om i dag.

Da Folketinget i 2009 gav regeringen mandat til at forhandle patentreformen på plads, stemte Dansk Folkeparti for.

Så sent som i 2011 talte Morten Messerschmidt varmt for et nyt fælles patentsystem i Europa. Men siden skiftede han holdning. Dog ikke mere end at hans formand Kristian Thulesen Dahl i september sidste år tilbød regeringen en handel i porten. Hvis han kunne få en indrømmelse på et andet område, ville DF gerne stemme ja. Men den studehandel sagde regeringen nej til.

Og det er netop denne politiske tuskhandelsmoral, der er faldet Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov, for brystet.

- Det er ren flip-flop og næsten ikke til at tage alvorligt, at man har gået så helhjertet ind for patentreformen og nu mener, at det nærmest er et overgreb. Det er dobbeltmoral. Hvis DF havde fået noget andet, var de klar til at sige ja. Så meget betød modstanden altså heller ikke. De er vokset op med Fogh og Løkke, hvor de kunne pege på alle hylder. Sådan spiller klaveret bare ikke mere, siger Morten Bødskov.

Venstres spidskandidat til dagens EU-valg Ulla Tørnæs mener, at Morten Messerschmidts modstand mod EU går forud for alt andet.

- Det er hyklerisk, at han på den måde gambler med danske arbejdspladser og danske virksomheders muligheder for at forbedre deres konkurrencemuligheder. Det er sagen alt for alvorlig til. Det er ikke lykkedes ham at pege på nogen virksomhed, der enig med ham. Jo, han peger på Prosa, men det er jo en fagforening, siger Ulla Tørnæs.

Margrete Auken, der er nummer ét på SFs liste ved dagens parlamentsvalg, siger, at det ikke er forbudt at skifte holdning.

- Men det her er lidt pinligt, siger hun.

De Radikales spidskandidat Morten Helveg Petersen har dannet fast makkerpar med Morten Messerschmidt ved mange debatmøder op til parlamentsvalget. Han mener ikke at Messerschmidts modstand mod patentreformen stikker særlig dybt.

Hvirvler støv op

- Det er helt tydeligt for mig, at DF er interesseret i at sjakre med det her og handle med det. Det er ikke en principiel sag for DF, når de gerne vil forhandle om det, hvis de kan få noget andet til gengæld for deres ja. De bruger det til at hvirvle en masse støv op og skabe noget usikkerhed, som danske virksomheder slet ikke har brug for, siger han.

Helveg afviser, at alle partierne har rottet sig sammen og aftalt at mobbe Messerschmidt.

- Nej, det er noget andet, der er på spil. Når man står til at blive det største parti, følger der et naturligt krav om, at man er i stand til at redegøre for sin politik og sine handlinger. På et eller andet tidspunkt må man holde op med at køre på frihjul, siger Morten Helveg Petersen.

Morten Messerschmidt afviser, at han har skiftet holdning.

- Den påstand vil jeg ikke acceptere. Jeg har sagt, at et fælles europæisk registreringssystem af patenter kan være fint, men ikke en patentdomstol. Den har jeg advaret mod, lige siden jeg begyndte at beskæftige mig med EU-politik, siger han.Hvorfor tilbød I regeringen en handel i porten?

- Det er naturligt i en tid, hvor der er mange ting på spil, at man siger, at hvis vi kan få noget, der er endnu større end patentdomstolen, så er vi åbne for det, siger han.

Var din modstand principiel?

- Nej, den er meget konkret.

Så det kunne du godt se stort på?

- Det kan man ikke afvise. Hvis vi kunne have handlet og fået et velfærdsforbehold eller en folkeafstemning om bankunionen, så ville vi da ikke sige nej tak, siger han.

Allerede i morgen, når valget er overstået, kan Morten Messerschmidts uvilje mod patentreformen støde på nye udfordringer.

Han vil gerne ind i en ny gruppe af skeptiske konservative fra den britiske premierminister David Camerons parti, og det har flere af hans kritikere bemærket.

De finder det lettere komisk.

- Nu er han så smigret af, at de britiske konservative tilsyneladende gerne vil samarbejde med ham. Men de er varme tilhængere af patentreformen, siger Ulla Tørnæs.

Tyrkiet i EU

Helveg kan godt forstå, at Messer- schmidt vil ud af den gruppe, han i fem lange år har befundet sig i. Nogle af dem omtales over det meste at Europa som kuleskøre nationalister, racister og landsbytosser.

- Men det er da komisk, at han vil samarbejde med de britiske konservative. De går ind for Tyrkiets optagelse i EU. Det er Morten Messerschmidt imod. Han blafrer rundt efter, hvad der er opportunt at gøre i situationen, siger Morten Helveg Petersen.

Den britiske konservative Daniel Hannan var lørdag i København for at byde Morten Messerschmidt velkommen i David Camerons gruppe i parlamentet i Bruxelles.

BT talte med ham under besøget, og han gav klart udtryk for, at Morten Messerschmidt vil komme ind i en gruppe, der støtter patentreformen.

- Flertallet i min gruppe er for, men vi tillader, at man kan have særstandpunkter. Alle behøver ikke at følge partilinjen. Vi har kun ét problem med Morten, og det er hans efternavn. For en brite klinger det forkert i vores ører. Vi er derfor begyndt at kalde ham Morten Spitfire efter det berømte jagerfly under Anden Verdenskrig, siger Daniel Hannan.

Han bekræfter, at man også - i modsætning til DF - går ind for Tyrkiets medlemskab af EU.

Morten Messerschmidt mener, at han godt kan håndtere de meningsforskelle, der måtte være mellem ham og den såkaldte ECR-gruppe, hvor Daniel Hannan er et ledende medlem.

- Patentdomstolen er et dansk anliggende. Ikke et EU-anliggende. Det er noget, vi afgør i Danmark, siger Morten Messerschmidt.