Kritik af nattens hærværk på Nørrebro i København spreder sig på de sociale medier. Arrangørerne bag den uanmeldte demonstration er tavse.

Beboere på Nørrebro vågnede søndag op til hærgede gader. Graffiti, opgravede brosten, smadrede ruder og flasker, som demonstranter kastede mod politiet.

Alt sammen resultatet af nattens gadefest, hvor omkring 200 mennesker indtog Nørrebrogade, og politiet måtte skride ind kort før midnat, da demonstranterne begyndte at male graffiti på muren til Assistens Kirkegård, smadre ruder og kaste med sten, flasker og molotovcocktails.

Festen var på forhånd annonceret på Facebook, som et Reclaim The Streets-arrangement. Københavns Politi beskriver over for Berlingske Nyhedsbureau gruppen som autonom-lignende typer klædt i sort, men vil ikke udtale sig yderligere om dem eller baggrunden for demonstrationen.

Alligevel vælter det ind med kritik til Reclaim The Streets på eventets Facebook-side:

»Jeg syntes I skulle få styr på de ekstremistiske assholes der i aftes har jagtet min kæreste, med det formål at smadre ham. I har smadret flere ruder i Nørrebrogade, og da han bad flere af de maskerede personer om at holde op med at ødelægge kvarteret, ville de smadre ham. Jeg forstår ikke, at I ikke gør op med den slags lort - og har ringe sympati for projektet!,« lyder et opslag, der har høstet over 200 likes, mens en anden følger op med kommentaren:

»Reclaim The streets? Hvorfor så smadre dem? Lyder som en flok forkælede unger med for megen fritid!«.

Opslag på eventets Facebook-side.
Opslag på eventets Facebook-side.
Vis mere

Andre kræver, at festdeltagerne skal i gang med oprydningen.

»Hvornår starter clean the Streets?? Jeg synes alle der har deltaget i denne "fest" har et ansvar for at rydde op. Kom igang med at få fjernet graffiti, få udskiftet de vinduer i har smadret og læg brostenene tilbage fra hvor i har taget dem. Her i den virkelige verden der rydder man op efter sig selv. Stram op!«.

Opslag på eventets Facebook-side.
Opslag på eventets Facebook-side.
Vis mere

Reclaim The Streets er et internationalt fænomen, der bliver karakteriseret som en modstandsbevægelse mod elitens økonomiske globalisering og bilers magt over gaden. Derfor arrangerer Reclaim The Streets typisk ikke-voldelige events og fester på store gader, hvilket også markeres på de sociale medier.

»Jeg var vild ked over ikke at kunne deltage, men nu er jeg glad for jeg ikke kom. Reclaim the streets er tydeligvis ikke hvad det HAR været,« lyder det i en kommentar til kritikken på Facebook, mens debatten også kører på Twitter.

Det er ikke første gang, at et dansk Reclaim The Streets-arrangement ender i konfrontation med politiet. I 2013 endte en lignende Reclaim The Streets-fest på Nørrebrogade  med hærværk og 22 anholdte, mens politiet i 2006 arresterede 263 mennesker under en Reclaim The Streets-demonstration til fordel for Ungdomshuset.

Politiet måtte ved nattens optøjer anholde tre personer, blandt andet for besiddelse af en kniv og et slagvåben.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra arrangørerne bag begivenheden.