TV2s Jesper Steinmetz raser over danskernes opførsel. Ikke mindst efter at hans bror smadrede sit ben og selv måtte ringe efter hjælp.

Han er kendt som den kompetente ambulance-læge på TV2, der drøner rundt i hovedstadsområdet og redder sårede og livløse danskere. Alligevel var der ikke meget hjælp at hente, da Jacob Steinmetz fra tv-programmerne 'Alarm 112' selv endte som hovedperson i et voldsomt uheld tre dage før juleaften. Han var styrtet i Frederiksberg Have og lå med et voldsomt benbrud. Ude af stand til at bevæge sig. - Hjælp. Så hjælp mig dog! råbte han til de forbipasserende. Men alle ignorerede ham. Også dem, han fik øjenkontakt med. I stedet lykkedes det ham, med stort besvær at bakse sin mobiltelefon op af lommen og selv ringe 112. Hvorefter han ventede i sneen. Og først få minutter inden ambulancen kom, henvendte en mand sig endelig til ham og spurgte, om han kunne gøre noget. Episoden har fået tv-lægens bror, Jesper Steinmetz, der også er kendt som TV2s USAkorrespondent, op i det røde felt. - Det er nærmest ironisk, at en mand, der til daglig hjælper andre, må ligge hjælpeløs i sneen, mens folk bare går fordi, lyder det fra Jesper Steinmetz, der normalt har base i Washington, D. C., men var på julevisit i Danmark, da broderen kom til skade. - Jeg er overrasket over, hvor danskernes dyder er blevet af, lyder det fra Jesper Steinmetz, der er så rasende over episoden, at han lørdag valgte at skrive en kronik i Berlingske Tidende, hvor han giver danskerne en ordentlig opsang.

Han befinder sig i øjeblikket i den amerikanske delstat Arizona, hvor han dækker weekendens skudepisode. Men B. T. har fanget ham på telefonen. - Jeg har, på grund af mit arbejde, snart boet i USA i et år. Og det har fået mig til at sætte stor pris på Danmark, men jeg har også indset, at vi kan lære meget af amerikanerne, siger han og forklarer, at her har han oplevet, at trods amerikanernes overfladiskhed, er de altid høflige og hjælpsomme. - Her siger man undskyld, når man støder ind i andre på gaden. Også selv om det ikke er ens egen skyld. Her takker man ekspedienten mange gange, selv om hun blot har gjort sit arbejde. Og man stopper op og hjælper folk på gaden, hvis de ligner nogle, der er faret vild. Også selv om man ikke personligt får noget ud af det. - Det betyder ikke, at USA nu er mit drømmeland. De kan lære meget af vores effektivitet og viden, hvor de i stedet halter langt bagefter. Men efter at have været hjemme på juleferie, er jeg chokeret over, hvordan vi møver os frem, og hvor utålmodige vi er, siger han. Og han fik for alvor nok, da broderen lå hjælpeløs i sneen og efterfølgende blev hasteopereret for et slemt benbrud. - Jeg ved ikke, om det er fordi, vi har nok i os selv. Eller det er på grund af forlegenhed, siger han og slår på, at vi danskere bør mande os op, tage mere ansvar og frem for alt finde de gamle dyder frem. - Jeg tror ofte, man kan afvæbne konflikter med høflighed. Men dét her er bagsiden af det skattefinansierede velfærdssamfund. Mange har kastet ansvaret fra sig. De giver i stedet pædagoger, hjemmehjælpere og andre skylden: 'Det er jo deres job. De får jo penge for det'. Men hvad med folks eget ansvar? Jeg synes, vi i stedet skal sætte meget mere pris på Danmark. Men også på hinanden, lyder det fra TV2-korrespondenten. Jacob Steinmetz har ikke ønsket at kommentere episoden i Frederiksberg Have. Men han fortæller, at han har det bedre og langsomt er begyndt at arbejde igen.