Diabetes

Diabetes: Ny super-pille udskyder insulinsprøjten

Tak for tilmeldingen!

X

Vi har også masser af andre gode nyhedsbreve. Du kan til- og framelde dig dem her, hvor du også kan opdatere dine personlige oplysninger og interesser.

Venlig hilsen BT.dk

Op mod halvdelen af de 250.000 danskere, der lever med type 2-diabetes, har problemer med at stabilisere deres blodsukkerniveau og holde sygdommen under kontrol.

De fleste type 2-diabetikere ser med bekymring frem til det øjeblik, hvor de hver dag skal stikke sig selv med en insulin-sprøjte. Det tidspunkt kan nu udskydes med ny medicin, der på samme tid kan sænke blodsukkeret og blodtrykket og give vægttab.

Med Forxiga, som den nye pille hedder, kan diabetikere holde den gående meget længere, før det bliver nødvendigt at tage insulin-sprøjten. En pille om dagen er nok.

Op mod halvdelen af de 250.000 danskere, der lever med type 2-diabetes, har problemer med at stabilisere deres blodsukkerniveau og holde sygdommen under kontrol.

Diabetes i tal

I Danmark er knap 230.000 personer diagnosticeret med diabetes. Det svarer til godt 4 procent af befolkningen. Heraf er størstedelen på omkring 90-95 procent ramt af type to - også kaldet gammelmandssikkersyge. 49 procent er kvinder, og 51 procent er mænd. Navnet gammelmandssukkersyg kommer blandt andet fordi, at der er flest folk med diabetes i aldersgruppen 60-69 år. Nemlig omkring 61.500. 10 procent af alle kvinder har diabetes, når de bliver 69 år. 10 procent af alle mænd har diabetes, når de bliver 64 år. Kilde: Diabetesforeningen

- De fleste diabetikere frygter det øjeblik, hvor de skal begynde behandling med daglige indsprøjtninger. Så jo flere lægemidler, der er tilgængelige på markedet, desto mere nuanceret kan lægerne skræddersy behandlingen til den enkelte patient og forsøge at udskyde det tidspunkt, hvor patienten har behov for indsprøjtninger. De nye behandlinger kan ikke helbrede, men er et godt supplement til den gængse tabletbehandling, siger diabetes-professor Allan Flyvbjerg, Aarhus Universitet.

Regelmæssig kontrol

Det virksomme stof i Forxiga hedder dapagliflozin og er en såkaldt SGLT2-hæmmer.

Hvis diabetikere ikke kan holde sygdommen på afstand alene ved at spise sundt og dyrke motion, så er næste skridt at tage medicin i tabletform for at holde blodsukkeret under kontrol.

Over halvdelen af patienterne får dog på et tidspunkt brug for insulin eller anden injektionsbehandling.

Regelmæssig kontrol er helt afgørende, når man lider af type 2-diabetes.

- Dårlig kontrol øger markant risikoen for at udvikle følgesygdomme. God kontrol af sukkersygen, som at man f.eks. holder blodsukkeret stabilt, kan til gengæld forhindre alvorlige komplikationer, f.eks. hjertekarsygdomme, der er en af de hyppigste dødsårsager blandt type 2-diabetikere, siger Allan Flyvbjerg.

Læs også: Guide-samling: Sådan forebygger og lever du med diabetes

Relaterede

Det læser andre