Da folkene bag 'Forbrydelsen' besluttede at iklæde Sarah Lund en færøsk sweater, troede de, at det alene handlede om tv-drama.

Men nu er den verdensberømte uldtrøje genstand for et virkeligt drama. I det ellers forholdsvis fredelige Skanderborg.

Sweateren har flere gange givet anledning til polemik. Nu går det færøske firma bag sweateren juraens vej.

Butiksejer Lene Langballe fra Skanderborg afkræves 10.000 kr. i erstatning fra Guðrun & Guðrun, skriver stiften.dk.

Langballe sælger ikke færdigstrikkede sweatre. Men folk med lyst til at strikke sweateren selv har længe kunnet købe mønster og garn i ­Lene Langballes butik Stof & Sy i Adelgade. Det er ikke i orden, mener brancheorganisationen Dansk Mode & Textil.

- Det er en snyltning på ­renommeet af min klients meget velkendte sweatre, skriver chefadvokat Helle Stake­mann, som repræsenterer Guðrun & Guðrun.

Hun anmoder Lene Langballe om at stoppe al produktion af strikkeopskrifter og inden syv dage betale 10.000 kroner for krænkelse af rettigheder.

 - Brevet kom lige før afslutningen på sæson tre, og jeg har solgt mønsteret siden serien begyndte i 2007. Jeg fik lidt ondt i maven. Vi har solgt flere hundrede strikkekit. Og folk gør det ikke for at spare penge. De gør det, fordi de gerne vil strikke selv. Måske kan de ikke tåle uld, og så strikker de den i bomuld, siger Lene Langballe til stiften.dk.

Den skanderborgensiske butiksejer får henvendelser fra hele Europa. Butikkens ansatte kan følge, hvor serien sendes rundt om i Europa. Serien er p.t. solgt til 120 lande. Som tidligere beskrevet på bt.dk, er Sarah Lund et kæmpe hit blandt kvinder, især i England.

I dag er mønstret Stof  & Sys mest solgte vare.

Sweateren koster i Guðrun & Guðruns netbutik knap 2.100 kr. Et strikkekit med garn og mønster koster 372 kr. hos Stof & Sy.

Lene Langballes advokat har bedt Guðrun & Guðrun bevise inden syv dage, hvordan virksomheden har fået patent på stjernen, som er et traditionelt færøsk strikmønster. Det er ikke sket.

Sagen er dog ikke afsluttet, fortæller Helle Stakemann fra Dansk Mode & Textil. Næste skridt kan blive et fogedforbud.

- Englænderne er mere interesserede i sweateren, end danskerne er. De er helt besatte. Meget mere end os. Journalisterne spørger hele tiden til ’That Jumper’, som de kalder den. Den er nærmest blevet en karakter i sig selv, har 'Forbrydelsen'-producenten Piv Bernth tidligere fortalt til BT.

Hun har både hørt om strikkekonkurrencer, og hjemmesider der leder efter den bedste britiske Sarah Lund-lookalike. Selv hjemmesiden www.sarahlundsweater.com er blevet oprettet. Her kan sweatersultne seere læse mere om den originale ’Gudrun&Gudrun’-strik eller få tips til at lave deres egen.

Indtil videre kan man fortsat købe garn og opskrift i Sy & Strik i Skanderborg.