Ingen højere, fristes man til at sige om et forslag fra Enhedslisten. Og partiets ledelse har virkelig spillet med musklerne.

Et forslag fra nogle medlemmer i Aarhus er blankt afvist. De formastelige dristede sig til at foreslå, at man på det kommende årsmøde kræver alle overførselsindkomster sat op til 13.000 kr., herunder SUen.

Nej, lød svaret. Den går ikke. For sidste år vedtog vi, at den skal være 15.000 kr, lød begrundelsen fra hovedbestyrelsen for afvisningen.

SKAL SUEN SÆTTES OP? HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN.

I dag kan man få op til 5.662 kr. i SU-stipendier om måneden. BT spurgte en række tilfældige unge på strøgtur i København i går, hvad de synes om forslaget, og at dømme efter deres reaktioner har unge bedre styr på nationaløkonomi end Enhedslisten.

Skal kunne leve af SU

Senera Sørensen, som læser geografi på Københavns Universitet, siger dog ikke nej til lidt mere.

- Men 15.000 kr. er for meget.

SUen skal lidt op, hvis man skal slippe for at arbejde ved siden af, siger hun. Hendes ven Christian Dahlbæk kalder beløbet for urealistisk.

- Men jeg kan godt lide deres tankegang, siger han. Per Clausen fra Enhedslisten afviser, at man vil fremsætte kravet ved forhandlingerne om finansloven.

- Vores aktuelle krav er, at SUen skal sættes op med 1.000 kr. Principielt har vi det syn, at folk skal kunne leve af SUen uden at behøve at arbejde ved siden af. En radikal, dramatisk forbedring står ikke på dagsordenen i dag, siger han.

SFs politiske ordfører Jesper Petersen har svært ved at se, hvor pengene skulle komme fra.

- Vi er i gang med at få styr på dansk økonomi og på underskuddet. Jeg vil hellere bruge penge på at opkvalificere ufaglærte, siger han.

Det mener de studerende 

 

Foto: Nils Meilvang

- Hold da op. Det er ret voldsomt. Hvis man giver 15.000 kr. til de studerende, vil det gå ud over nogle andre. Det vil ikke være helt fair at give studerende så mange penge, siger Merve Gürkan, som går i gymnasiet.

- 15.000 kr. er måske ret meget, men lidt mere vil være i orden, så man ikke får en kæmpe gæld, når man er færdig, siger Line Norup.

- 9.000 kr. vil være mere i orden, siger Amanda Hold, som går i gymnasiet. Hun er også betænkelig ved, at man sidder med en kæmpe gæld, når man er færdig med sin uddannelse.

- Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men jeg vil gerne støtte den idé, at man ikke behøver at arbejde ved siden af studieren, siger Christian Dahlbæk.

  



Skal SUen sættes op? Hvad mener du?
Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i BT tirsdag.