De fleste mennesker er ikke så glade for at gå til tandlægen – men der findes et alternativ til boret. De danske tandlæger bruger det bare ikke.

Kan lyden af et snurrende tandlægebor få hårene til at rejse sig på dine arme? Og får du ondt i maven allerede dagen før et tandlægebesøg alene ved tanken om at skulle stikkes med en sprøjte og derefter bores?

Det er faktisk slet ikke nødvendigt, for der findes et smertefrit alternativ til boret. Lyder det for godt til at være sandt? Det er det ikke. Carisolv er en gel, som kan bruges i stedet for boremaskinen. Behandlingen er stort set smertefri, så du slipper også for at blive bedøvet. Godt nok kan carisolv ikke bruges til alle slags huller, men gelen kunne spare danskerne for meget smerte. Problemet er bare, at danske tandlæger ikke bruger carisolv. Kun ca. 30 ud af landets ca. 3.400 privatansatte tandlæger bruger produktet. Det er nemlig dyrere for tandlægerne at bruge carisolv frem for boremaskinen.

Billigere at bruge boret
Patienter må fortsat lide i tandlægestolen landet over, for det kan ikke økonomisk betale sig for tandlægerne at bruge produktet.

Tandlæge i Brønshøj Mogens Bastved bruger ikke carisolv i sin klinik.

- Det er et dyrt præparat, og den merudgift kan vi ikke få patienten til at betale, det skal tandlægen selv finansiere.

Tandlægerne må nemlig kun tage en på forhånd fastsat pris, lige meget hvilken metode de bruger til at behandle hullet. Derudover viser studier, at det tager lidt længere tid at behandle et hul med carisolv frem for med et bor.

- Og det er et problem i forhold til timelønnen, hvis jeg skal være helt barsk. Der skal jo laves så og så meget i timen, forklarer lektor ved Tandlægeskolen i Århus Preben Hørsted Bindslev.

De to ting kan tandlægerne ikke tage højde for i prisen på behandlingen, da den ligger fast uanset metode. Herhjemme er det Regionernes Lønnings- og Takstnævn, som fastsætter priserne for de forskellige typer af fyldninger. I Sverige, hvor der er fri prissætning på tandbehandlinger, bruger hver 4. tandlæge carisolv, da de kan pålægge patienterne den ekstra udgift.

Mod tandlægeskræk
- Carisolv er i bund og grund et opløsningsmiddel. Ligesom når man fjerner maling fra hængsler, så kan man opløse huller i tænderne med dette produkt, forklarer Ole Marker, tandlæge og uddannelseschef i Dansk Tandlægeforening.

- Fordelen er, at det er mindre ubehageligt, fordi der ikke er lyde og rystelser forbundet med det, som der er ved at blive boret, fortæller Preben Hørsted Bindslev. Derfor er det et produkt, som tandlægerne med stor fordel kan bruge til børn og patienter, som lider af tandlægeskræk i større eller mindre grad.

Det er netop grunden til, at Fakse Kommunale Tandpleje bruger produktet og har stor succes med det.

- Børnene er meget glade for carisolv, siger overtandlæge Lex Likendijk. Fakse Kommunale tandpleje er én ud af de i alt fire kommunale tandplejer, som bruger produktet herhjemme. Men produktet er ikke kun til børn – det kan bruges til alle typer af patienter, så længe hullet er egnet til at blive behandlet med carisolv, bekræfter Preben Hørsted Bindslev.