Det kan lyde diffust og irrelevant, at danske forskere har kastet sig over at opklare, hvordan gassen i en såkaldt galaksehobe opfører sig. Men ikke desto mindre er det et kæmpe skridt på vejen til at forstå, hvordan universet hænger sammen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvad er et sort hul? Er universet uendeligt? Findes der andet liv derude?

Mange spørgsmål presser sig på, når man snakker om, hvad der omgiver vores blå planet. Og mange af dem kan endnu ikke og måske aldrig besvares. Men forskere fra Dark Cosmology Centre fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet er kommet et skridt nærmere at forstå, hvordan vores univers er bygget op.

LÆS OGSÅ:

De har nemlig kastet sig over at forstå universets vigtigste byggesten; galaksehobe. En galaksehob er en samling af galakser og gas - og galakser er endeligt en samling af stjerner. Og tilsammen udgør de en meget essentiel del af universet ifølge Videnskab.dk.

Selv er vi en del af en meget lille galaksehob med kun 30 galakser.

Kan bestemme mængden af mørkt stof

- I en galaksehob har gassen et kraftigt tryk, som presser gassen udad. Samtidig har hoben et kraftigt tyngdefelt, som trækker gassen indad, skriver Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ:

Trykket og presset fastholder altså gassen i en bestemt position. Det er altså ikke et tilfælde at gassen ligger som den gør, og de fandt ud af, at gassen endda vil falde tilbage på sin oprindelige plads, hvis den bliver påvirket.

Og det er altså et skridt i retningen af større forståelse.

- Galaksehobene er vigtige for vores forståelse af universet, blandt andet fordi de hjælper os til at bestemme, hvor meget normalt stof og hvor meget mørkt stof og mørk energi, der findes derude. De er simpelthen universets største byggesten, siger astrofysiker Diana Juncher fra Dark Cosmology Centre til Videnskab.dk.