Brittiske Layla på bare ét år havde indtil for ganske nylig en dødsdom hængende over hovedet. En særlig aggressiv form for leukæmi lod sig ikke svække af hverken kemoterapi eller knoglemarvstransplantation. Lægerne på Great Ormond Street Hospital i London foreslog derfor, at Layla kom på hospice.

Der var dog én anden mulighed. En særlig celleterapi, der ikke var godkendt som behandling og kun var blevet testet på mus. Metoden går ud på at give en blodtransfusion med hvide blodceller, som er blevet udstyret med et ekstra gen, der går målrettet til angreb på kræftcellerne i blodet.

»Vi så det ikke som en svær beslutning, vi så det som den eneste beslutning. Der var ingen anden udvej, vi ville ikke bare tage hjem og gøre ingenting. Vi ville ikke spekulere over 'hvad nu hvis'. Vi ville vide, at vi havde prøvet alt for at redde hende,« fortæller Laylas mor, Lisa Foley, til Reuters.

Forsøget blev godkendt af en etisk kommité, og én milliliter af de genmanipulerede hvide blodceller blev sprøjtet ind i Laylas blodbaner. Få uger senere fik forældrene beskeden: Layla var kræftfri.

»Det betyder, at vi har et nyt våben. Nu kan vi gøre noget, der har gode chancer for at virke for børn som Layla med svære udsigter,« siger Paul Veys, der er professor og leder af afdelingen for knoglemarvstransplantation på Great Ormond Street Hospital.

Den banebrydende nye celleterapi kan ifølge professor Paul Veys betyde, at fem til ti britiske børn hvert år kan blive kureret for leukæmi. De første kliniske forsøg med mennesker bliver gennemført i 2016, og håbet er, at også andre kræftformer og blodsygdomme kan bekæmpes med de genmanipulerede blodceller.