Lyt til artiklen

Tyrkisk militær siger, at det overtager magten for at sikre demokratisk ro og orden og beskytte menneskeret. Men nu lader det til, at kupforsøget er blevet slået ned.

Tyrkisk militær hævdede fredag aften i en meddelelse at have taget magten i Tyrkiet. Det er uklart, hvor stor en del af militæret, der bakker op om kupforsøget.

TIP OS: Er du i området? Så skriv til BT på 1929@bt.dk eller kontakt os på Facebook.

I meddelelsen skriver militæret, at det har taget over for at sikre den demokratiske ro og orden og beskytte menneskerettigheder i landet.

En kilde i det tyrkiske præsidentpalads siger ifølge Reuters, at det, der sker i Tyrkiet lige nu, er et kupforsøg som en gruppe inden for Tyrkiets væbnede styrker står bag.

Kilden afviser, at meddelelsen om den militære magtovertagelse skulle komme fra landets øverste militære kommando.

Lov og orden vil have høj prioritet, lyder det videre.

Men efter gadekampe med flere døde til følge melder den tyrkiske efterretningstjeneste MIT klokken 02.00 natten til, at militærkuppet er blevet "afværget", skriver nyhedsbureauet dpa.

Imens er der meldinger om eksplosioner blandt andet ved det tyrkiske parlament.

Også Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, siger ifølge AFP, at "situationen stort set er under kontrol".

Nyhedsbureauet Reuters meddeler, at den statslige tv-kanal TRT er begyndt at sende igen, efter at der i timevis har været sort skærm, hvis man slog over på stationen.

Tidligere på aftenen viste den tyrkiske tv-station NTV billeder af kampvogne ved indgangen til Atatürk-lufthavnen, der er Tyrkiets største lufthavn. Alle fly fra Istanbuls Ataturk Lufthavn er også aflyst, skriver mediet Sky News.

»Nogle personer har på ulovlig vis iværksat en illegal aktion udenom den normale kommandovej,« siger premierministeren Binali Yildirim til NTV.

»Regeringen, der er blevet valgt af folket, forbliver ved magten. Denne regering vil kun gå af, når folket siger det. Personerne, der står bag dette kupforsøg, vil komme til at betale en høj pris,« siger han til tv-stationen NTV, ifølge Reuters.

Yildirim opfordrer befolkningen til at forholde sig i ro og siger, at sikkerhedsstyrkerne er i gang med at gøre, »hvad der er nødvendigt« for at løse situationen, skriver Reuters.

»Intet vil skade det tyrkiske demokrati,« understreger premierministeren.

Landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, medvirkede fredag aften i et telefoninterview med CNN Türk. Han vurderer, at kupforsøget vil være "løst" inden for kort tid.

Samtidig opfordrer han tyrkerne til at gå på gaden.

»Nationen må samles på pladserne som svar på kupforsøget. Jeg har altid ment, at der ikke er nogen højere magt end folkets vilje,« siger han til tv-stationen.

Den pressede præsident siger også, at kupmagerne vil blive mødt med "det nødvendige modsvar."

»Jeg er helt sikker på, at kupmagerne vil fejle,« siger Erdogan til CNN Türk.

Præsidenten oplyser desuden, at han nu er på vej tilbage til Tyrkiets hovedstad, Ankara, hvorfra han vil forsøge at genskabe orden og få situationen under kontrol.

Fredag aften og natten til lørdag har der været utallige meldinger om skud, eksplosioner og andre episoder i Ankara og Istanbul.

Parlamentsbygningen i Ankara er omringet af kampvogne, der har åbnet ild, siger øjenvidner til Reuters. Samtidig er der meldinger om sammenstød ved sikkerhedsstyrkernes hovedkvarter i den tyrkiske hovedstad, rapporterer tv-stationen CNN Türk og øjenvidner i Ankara.

Det statslige nyhedsbureau Anadolu skriver, at militærhelikoptere har åbnet ild mod efterretningstjenestens hovedkvarter.

Øjenvidner rapporterer ifølge flere medier om to højlydte eksplosioner i Ankaras midte.

Andre øjenvidner melder om skud ved Atatürk-lufthavnen i Istanbul, som er Tyrkiets største lufthavn. Tidligere på aftenen kom der meldinger om, at kampvogne havde taget opstillingen ved lufthavnen, og at soldater har indtaget kontroltårnet.

De soldater, der har indtaget den statslige tv-bygning har åbnet ild mod andre, der har forsøgt at trænge ind i bygningen, rapporterer avisen Hürriyet på sin hjemmeside.

Direkte tv-billeder på britiske BBC viser, at der bliver affyret skud ved en af broerne over Bosporusstrædet i Istanbul, som tidligere blev blokeret af soldater.

Du kan følge vores liveopdatering fra kuppet herunder.