Negerfinke og sigøjnerfugl. Det er blot to af de hele 4.000 fuglenavne, som Svensk Ornitologisk Forening har valgt at ændre, fordi de kan opfattes som krænkende.

Det skriver aftonbladet.se.

Det er ikke længe siden, at svensk tv redigerede ordet 'negerkonge' ud af Pippi Langstrømpe, og nu er det Svensk Ornitologisk Forening, der har været igang med censuren. De har gennem de seneste to år gennemgået knap 12.000 fuglearter og opdateret de navne, som var dårlige, hvis de skulle oversættes direkte fra andre sprog, men også navne, som ifølge nogle kunne være krænkende, er blevet ændret.

Og det har altså resulteret i, at hele 4.000 fuglearter har fået nye navne.

Læs også:

Det gælder blandt andet de svenske fugle, der før fløj rundt med navne som negerfinke og sigøjnerfugl eller på svensk 'zigenarfågel'. Også en fugl, der hed 'kafferseglaren' på svensk, og som blot er blevet spottet én gang i Sverige, skal i fremtiden kaldes noget nyt.

Årsagen er, at 'kaffer' er et nedsættende ord, der især blev brugt om mørklødede mennesker under apartheid, skriver Aftonbladet.

Læs også:

»I Sydafrika er det strafbart at bruge ordet. Det betragtes som en hetz,« forklarer Erling Jirle fra Svensk Ornitologisk Forening til avisen.

'Kafferseglaren' ændrer navn til 'vitgumpseglaren'. Sigøjnerfuglen kommer til at hedde 'hoatzin' og de fyrre arter af negerfinken skal vænne sig til at blive kaldt 'nigrita' i stedet.