Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Kampen om herredømmet i Libyen er langt fra ovre endnu. BBC melder om hårde kampe ved byen Bani Walid øst for Tripoli.

Oprørshæren i Libyen er fredag aften trængt ind i byen Bani Walid, der ligger omkring 150 kilometer sydøst for hovedstaden Tripoli, skriver Reuters.

I følge nyhedsbureauet er oprørerne trængt ind fra nord og øst, og der kæmpes fra hus til hus i forstæderne. Gaddafis styrker har placeret snigskytter i højderne, mens oprørerne forsøger at få ram på dem med raketstyr, granatkastere og morterer.

Ambulancerne i byen kører angiveligt i fast rutefart mellem fronterne og byens hospitaler med sårede.

Indtil videre meldes der om én dræbt på oprørernes side og tre på Gaddafi-styrkernes side. Yderligere syv er ifølge oprørerne taget til fange.

Det sker efter at de Gaddafi-tro styrker dagen igennem har beskudt oprørerne med raketter og mortergranater.

Også Nato har været i aktion med mindst to missilangreb på Gaddafis militære stillinger i byen.

Indbyggerne i Bani Walid er fra samme stamme som de, der udgør kernen i såvel oprørshæren som Det Nationale Overgangsråd. Gaddafis styrker har angiveligt været meget hårde ved byens indbyggere. Og oprørerne har tøvet med at angribe af frygt for borgernes sikkerhed.

- Gaddafis tilhængere holder borgerne i byerne som gidsler. De vil ikke lade dem flygte ud af byerne, siger Khalid Ahmouda, der er talsmand for Det Nationale Overgangsråd til den britiske nyhedskanal.

- Der er ingen mad i byerne, og der er ingen benzin. Gaddafis styrker har beslaglagt alt, og de skyder op i luften for at gøre folk bange, hævder han.

Oprørerne har faktisk givet Gaddafis-tilhængerne en frist til på søndag til at overgive sig på fredelig vis. Dagen i dag har dog med al ønskelig tydelighed vist, at de ikke havde tænkt sig at følge opfordringen, og derfor har Det Nationale Overgangsråd besluttet at angribe alligevel.

Hvor Gaddafi selv befinder sig er i øvrigt et åbent spørgsmål.
Rygterne løber hurtigere end en kamel kan rende i Libyen i disse dage.

Den ene dag menes landets mangeårige despot Moammar Gaddafi flygtet til Niger og den næste menes det, at han har forskanset sig blandt resterne af sine loyale tropper i sin fødeby Sirte.

Sirte er sammen med Bani Walid og den forladte ørkenby Sabha længere sydpå de sidste tilbageværende holdepunkter for Gaddafis styrker.

Dagens hedeste rygte er ifølge BBC, at en af Gaddafis mest loyale officerer Oberst Ali Kana skal være stukket af til Niger, hvor Gaddafi også selv har været rygtet hen af flere omgange.

Ingen af disse historier kan bekræftes med nogen rimelig sikkerhed.

Til gengæld kan de konstateres, at mange af soldaterne i Gaddafis hær endnu er loyale og kæmper skulder ved skulder mod oprørshæren.

BBC rapporterer her til aften om usædvanligt hårde og blodige kampe også omkring middelhavsbyen Sirte.

Oprørerne har faktisk givet Gaddafis-tilhængerne en frist til på søndag til at overgive sig på fredelig vis. Det lader dog ikke til, at de har tænkt sig at følge opfordringen.

Andre læser også