»Jeg tror, hun prøvede at stoppe med at drikke. Hun ville ikke skade mig.«

Sådan siger 17-årige Fredrik Langbakk. Som de fleste drenge på hans alder kan han lide at være sammen med vennerne, spille computerspil og se fodbold.

Men Fredriks hverdag er anderledes end andre unges. Han blev udsat for alkohol, mens hans mor var gravid med ham. Derfor er han født med føtalt alkoholsyndrom (FAS) - en medfødt tilstand, hvor fostret har specielle ansigtstræk, hæmmet vækst og hjerneskade som følge af, at moderen havde drukket alkohol under graviditeten.

Fredrik vejede blot 1900 gram, da han blev født.

Fredrik Langbakk vejede blot 1900 gram, da han blev født.
Fredrik Langbakk vejede blot 1900 gram, da han blev født. Foto: Foto: Privat/tv2.no
Vis mere

Han er født i Norge, og han har sammen med sin plejemor Inger-Synnøve Langbakk fortalt sin historie til tv2.no. Fredrik har boet hos plejefamilien, siden han var fem måneder. Hans biologiske mor døde for over 10 år siden.

Han er født i Norge, og han har sammen med sin plejemor Inger-Synnøve Langbakk fortalt sin historie til tv2.no. Fredrik har boet hos plejefamilien siden han var fem måneder. Hans biologiske mor døde for over ti år siden.
Han er født i Norge, og han har sammen med sin plejemor Inger-Synnøve Langbakk fortalt sin historie til tv2.no. Fredrik har boet hos plejefamilien siden han var fem måneder. Hans biologiske mor døde for over ti år siden. Foto: Kjersti Johannessen/tv2.no
Vis mere

Hvert år fødes omkring 60 børn med FAS i Norge. I Danmark fødes 50-120 børn ifølge sundhed.dk hvert år med FAS.

Da Fredrik blev født havde han kun én nyre, og indtil han var ni år, måtte han have maden intravenøst gennem en slange, der var ført ind via ryggen.

»Vi flagede i tre dage, da vi kunne stoppe med det,« fortæller Inger-Synnøve Langbakk til tv2.no.

Da Fredrik blev født havde han kun en nyre, og indtil han var ni år, måtte han have maden intravenøst gennem en slange, der var ført ind via ryggen.
Da Fredrik blev født havde han kun en nyre, og indtil han var ni år, måtte han have maden intravenøst gennem en slange, der var ført ind via ryggen. Foto: Foto: Privat/tv2.no
Vis mere

Han får dog stadig delvist mad gennem en sonde i tarmen.

Fredrik havde 150 sygehusdøgn i flere af sine første leveår og har fejret flere fødselsdage på sygehus.

Han mangler et led på lillefingrene og på lilletæerne. Han har problemer med ryggen og synsnerven er skadet. I tillæg har han ADHD og kæmper med at koncentrere sig i skolen.

Han har ingen problemer med at fortælle, hvorfor han har ekstra udfordringer i livet.

»Er man skadet, så er man skadet. Jeg siger til folk, at jeg er skadet, fordi jeg blev udsat for alkohol, da jeg lå i min mors mave. Jeg er, den jeg er. Jeg er smilende og positiv. Det er det, som holder mig oppe.«

Fredrik og plejefamilien havde god kontakt til hans biologiske mor, mens hun levede.

»Vi har taget det gradvist, og jo ældre han er blevet, jo flere spørgsmål har han selv stillet. Vi har forklaret ham, at moderen ikke ville skade ham, at hun var et godt menneske. Hun var dybt ulykkelig over, at han var blevet skadet,« fortæller plejemoderen.

Udover de børn, der fødes med FAS, fødes endnu flere børn med Føtale alkoholeffekter (FAE), som er alkoholskader, der er mindre tydelige. Det kan f.eks. vise sig ved indlæringsvanskeligheder, hyperaktivitet og motoriske problemer.

Både FAS og FAE kan undgås, hvis kvinden undlader at drikke alkohol under sin graviditet.

Læs hele artiklen om Fredrik på tv2.no.