Hvis det russiske charterfly, der styrtede ned på Sinai-halvøen lørdag morgen, blev sprængt i luften af nogen, er det sandsynligvis en selvmordsbomber, eller en person der har haft held til at få en kuffert ombord.

Det mener Johannes Nordby, der er militæranalytiker hos Forsvarsakademiet. For der er en verden til forskel på de højteknologiske våben, som russerne benyttede i Østukraine til at skyde et fly ned til de våben, som oprørere på Sinai-halvøen kan være i besiddelse af, fortæller han til BT.

Det russiske charterfly styrtede ned, mindre end 30 minutter efter det havde forladt den populære feriedestination Sharm el-Sheikh i Egypten og sat kursen mod Sankt Petersborg i Rusland. Efterfølgende har der floreret mange teorier om, hvad styrtet skyldtes.

Den islamiske terrororganisation Islamisk Stat (IS) har tidligere påtaget sig ansvaret for nedstyrtningen af flyet af mærket Airbus A-321 og de 224 menneskeliv, der gik tabt lørdag morgen.

Og hvis der er tale om et terrorangreb, ser militæranalytikeren det som sandsynligt, at IS står bag, fordi russerne tidligere har rettet sine angreb mod terrororganisationen i Syrien.

»Våben og sprængstof er utroligt nemt at få fat i. Det handler om at få fingrene i sprængstof og koble et batteri på. Mere er der ikke i det,« siger Johannes Nordby til BT.

Det kræver dog lidt mere at få en bombe med hele vejen ind i flyet. Men de grupper, der gerne vil det her, kan betale sig gennem sikkerhedskontrollen, når de er i korrupte lande, fortæller militæranalytikeren.

Hvis man blot har én enkelt kontakt i lufthavnen, der er villig til at hjælpe, eller man får en af de 'rigtige' ansatte til at medbringe bomben på arbejdet, kan det lade sig gøre, ifølge Johannes Nordby.

Er der tale om bestikkelse af personale for at få en bombe ombord, vil det ikke være første gang, det er sket i nyere tid. I august 2004 bestak to kvindelige tjetjenere angiveligt manden med ansvaret for passagerregistrering og boarding med 6.000 russiske rubler, hvilket svarer til cirka 1.800 danske kroner.

Herefter gik de ombord på to russiske passagerfly som selvmordsbombere for at hævne sig på Ruslands krig mod Tjetjenien. De to fly eksploderede, lige efter de var lettet fra Moskva, og 89 mennesker omkom ved de to angreb.