Efter 12 dages pause er Joshua French og Tjostolv Molands ankesag nu genoptaget i Congo. Den dræbtes chauffør påstår, at Moland har bedt om tilgivelse for drabet.

Dommerpanelet i sagen mod de to nordmænd stoppede ellers ankesagen og ville have specialister fra landets hovedstad Kinshasa til at undersøge Moland, der opførte sig mere og mere underligt. At sagen er blevet genoptaget skyldes angiveligt, at dommeren Pascal Moliba i sidste uge så Moland spille skak, da han selv var på sygehuset for at få trukket en tand ud.

- Han snakkede med alle, og hans tale var fin. Han både skriver og læser. Jeg spurgte ham, hvordan han havde det, og han svarede, at han havde det godt, fortalte Moliba til den norske avis VG.

Tjostolv Moland virkede rolig, da han ren og nybarberet ankom til retslokalet i Kisangani klokken 10.20. Hans kammerat Joshua French havde allerede på det tidspunkt siddet og ventet i retten i halvanden time. Derfor var der også tid til at svare på journalisternes spørgsmål.

- Jeg har ikke set ham i to uger, så jeg ved ærlig talt ikke, hvordan det står til med ham, fortalte han VGs journalist Linn Yttervik.

De to tiltalte nordmænd har været adskilt siden sidste retsmøde og befundet sig i hver deres enden af byen.

- Det skal blive godt at se Moland igen. Jeg håber, at han er i o.k. form. Jeg har savnet ham, fortæller French, der også selv har været ramt af sygdom i de sidste par uger.

Tortur og doping
Også enken til den dræbte chauffør var på plads i retten inden Moland ankom. Med sig har hun sin halvandet år gamle datter Ruth og den dræbtes onkel Amisi Tchomba.

I retten spurgte dommeren Moland, om han har det o.k., og svaret komme promte.

- Nej. Jeg er blevet tortureret af politiet og dopet, fortæller han.

- Hvem har plaget dig? spørger dommeren.

- Jeg var dopet og kan ikke huske hans navn. Jeg har sår på arme og ben. Og jeg har stikmærker. Det er måden, som Den Demokratiske Republik Congo behandler nogen, som er syg, svarer Moland og fortæller desuden, at han er blevet afhørt af militæret, imens han har været svært påvirket af stoffer.

Moland er dog ikke i tvivl om, hvem det er fra militæret, der har afhørt ham. Så på dommerens spørgsmål om selv samme svarer han med klar røst, at det er Roger Wavara.

Moland forklarer, at Wavara er efterforskningsleder, og at han sammen med en læge kom til sygehuset.

Moland mener selv, at han er blevet syg, fordi han ikke har fået medicin. Han påpeger samtidig, at han ikke tidligere har haft psykiske problemer, og at han har aftjent værnepligt i den norske hær, været på kursus hos det amerikanske politi og været i den norske garde.

- Så kom ikke her og sig, at jeg har mentale problemer eller er stresset. I skal ikke sidde der, og påstå, at jeg er mentalt svag. Jeg har ikke sovet godt, fordi jeg har været på medicin og haft abstinenser, siger han.

Sygehuschefen har dog forklaret i retten, at Moland er frisk og velfungerende i to-tre dage, men at han så får et tilbagefald.

Har indrømmet drabet

Den dræbte chaufførs onkel, Amisi Tchomba, fortalte tidligere i dag, at Tjostolv Moland har indrømmet drabet over for ham og hans familie.

Politilægen mener, at Moland tilstod drabet, fordi han havde skyldfølelse. Ifølge lægen var chaufførens mor, søster, bror, enke og barn samt han selv og militærets sekretær tilstede, da det skete.

- Vi læger konsulterede hinanden og besluttede, at det ville være godt for Moland at enken kom på besøg, fordi han havde spurgt efter hende. Vi kom ind i rummet, og Moland ville hilse på dem alle sammen, forklarer lægen.

Han fortæller desuden, at Moland tog et brev frem, som de alle læste sammen.

Onklen Amisi Tchomba fortæller, at mødet mellen parterne skete uden en tolk. Derfor kan han kun udtale sig om, hvordan han har opfattet tingene. Han snakker ikke engelsk, kun en smule fransk.

- Moland bad om tilgivelse, fordi han havde dræbt Abedi Kasongo, siger han og fortsætter:

- Han knælede ned foran os alle sammen.

Missionæren Rune Edvardsen, der er bosat i Congo, og som har bistået de to nordmænd i sagen, siger dog, at Moland ikke har bedt om tilgivelse for drabet.

- Jeg snakkede med Moland efter han havde mødt enken og hendes familie på sygehuset. Han sagde, at han havde bedt om tilgivelse for de problemer, hun havde fået, fordi han var rejst til Congo. Han sagde også rent ud, at han ikke havde noget med drabet at gøre, og at han derfor ikke kunne bede om tilgivelse for det, forklarer Rune Edvardsen til VG.