Michael Bloomberg kan snyde alle og ende som præsident.
Michael Bloomberg kan snyde alle og ende som præsident. Foto: KEITH BEDFORD

Mandag er en vigtig dag for dem, der håber på at blive USA’s næste præsident. Hillary Clinton, Donald Trump og de andre kandidater håber alle at få en god start, når primærvalgene bliver skudt i gang i Iowa mandag. Men i kulissen lurer en stor trussel for både demokraterne og republikanerne.

Han er verdens 14. rigeste, den 44. mest magtfulde mand i verden, og så kan han ende med at snyde både Hillary Clinton, Donald Trump og alle de andre kandidater i kampen om at blive USA’s næste præsident.

xcvxvxcccc

Navnet er Michael Bloomberg. Den tidligere borgmester i New York og grundlægger af nyhedsvirksomheden Bloomberg overvejer stærkt at stille op til det amerikanske præsidentvalg som uafhængig kandidat. Altså hverken for demokraterne eller republikanerne.

Stiller han op, vil han være en stor outsider i et kapløb mellem ham og præsidentkandidaterne fra demokraterne og republikanerne, som henholdsvis Clinton og Trump lige nu er favoritter til at blive.

Artiklen fortsætter under billedet

Michael Bloomberg introducerer Barack Obama før en tale foran US Africa Business Forum i Washington 2014.

Businessinsider.com citerer en rundspørge, hvor 900 vælgere bliver spurgt om, hvem de ville stemme på, hvis de fik valget mellem de tre. Her scorer Bloomberg 29 procent af stemmerne, mens Clinton og Trump ligger på henholdsvis 33 og 37. Også DR’s korrespondent i USA, Johannes Langkilde, spår et ekstra spændende valg, hvis Michael Bloomberg beslutter sig for at stille op.

»Valgresultatet ville være langt fra givet, hvis det blev en kamp mellem Trump, Clinton og Bloomberg,« siger Langkilde i en analyse.

Milliarderne er kørt i stilling
Men hvem er han så, og hvorfor kan han stryge ind som en stor outsider til en af verdens vigtigste poster?

Den 73-årige amerikaner er ifølge Forbes god for omkring 250 milliarder kroner og menes at ville bruge knap syv af de milliarder på en eventuel valgkampagne.

Og han er ikke bange for at bruge pengene. Som en sand filantrop har han doneret flere milliarder dollar til velgørende formål. Men han forkæler også sig selv. I april sidste år betalte han angiveligt 25 millioner dollar for sin bolig nummer to i London. Udover det har han flere ejendomme verden rundt.

Det er ikke kun pengene, Michael Bloomberg har styr på. Også det politiske netværk er på plads. Han har været en livslang demokrat, før han som republikaner blev borgmester for New York fra 2002 til 2013. Herimellem valgte han at blive uafhængig politiker. Han bruger stadig millioner af dollar på at støtte politiske sager som våbenkontrol og kvinders økonomiske ligestilling.

Artiklen fortsætter under billedet

Michael Bloomberg sammen med en række af verdens overhoveder til klimatopmødet COP21 i Paris.

Trods den fremskredne alder er Bloomberg direktør for den store medievirksomhed af samme navn, Bloomberg. Han stiftede selv virksomheden i 1981, som nu er enormt succesfuldt med over 100 kontorer verden over.

Alt dette gør, at han skal tages seriøst, hvis han stiller op som præsidentkandidat. Men selv konkurrenterne er faktisk en årsag til, at han har en chance.

For vælger begge partier en kandidat, som mange anser for at være ekstrem, åbner der sig en motorvej af et midterfelt, hvor Michael Bloomberg kan komme i spil. Hos republikanerne kan det være Donald Trump, mens det hos demokraterne kan blive den selverklærede ”demokratiske socialist” Bernie Sanders, som lige nu giver Hillary Clinton kamp til stregen. Men Bloomberg vil også kunne trække stemmer, hvis Clinton bliver valgt.

US-VOTE-DEMOCRATS-DEBATE

»Hvis han stiller op, vil han trække vælgere fra både Trumps og Clintons side og vil bogstaveligt talt vende det her valg på hovedet,« vurderer en amerikansk politisk konsulent i bussinessinsider.com.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon klapper, efter Michael Bloomberg har holdt tale om klimaet i FN's hovedkvarter.

Ifølge CNN vil Michael Bloomberg træffe en beslutning i den første uge af marts, hvilket formentlig er før det bliver klart, hvem modstanderne er. En kilde siger til samme medie, at multimilliardæren stærkt vil overveje at træde ind i ræset, hvis Donald Trump og Bernie Sanders bliver modstanderne.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.