Lyt til artiklen

Tom Christoffersen er en af de danskere, som torsdag var vidne til det tragiske terrorangreb i Nice. Han beskriver scener, som selv dagen derpå giver kuldegysninger.

Sammen med sin kone, datter og hendes kæreste bor Tom Christoffersen kun et par hundrede meter fra det sted på strandpromenaden i Nice, hvor en fransk-tunesisk gerningsmand torsdag kørte ind i en folkemængde og dræbte mindst 84 mennesker.

Familien havde egentlig planer om, at de skulle spise midt i det, der senere blev aftenens epicenter. På den måde kunne de nemlig nyde det stort planlagte fyrværkeri og festivitas i forbindelse med den franske nationaldag, Bastilledagen.

»Der var ikke plads på promenaden, så vi trak op i byen i stedet og fandt en restaurant der. Vores held var, at maden blev forsinket, så vi nåede kun at høre fyrværkeriet på restauranten. Og så gik vi hjem i stedet. Vi var heldige, at vi ikke nåede derned,« siger 63-årige Tom Christoffersen, som til daglig er gallerist.

Tusindvis løb i rædsel
Festlighederne ville familien ikke gå glip af, og derfor valgte de at gå tilbage til lejligheden, som de har ejet i ti år, for at nyde havudsigten. Tom Christoffersen gætter på, at de har været på vej op i opgangen, da gerningsmanden startede sin dødelig færd på 1,8 km i en tonstung lastbil, hvor han pløjede festglade mennesker ned.

»Pludselig ser vi bare tusindvis af mennesker løbe, løbe og løbe. Forestil dig, at tusindvis mennesker løber rædselsslagne. Jeg har aldrig set noget lignende,« siger han og mindes tanken om, at noget var helt galt. Måske et rygte, alle reagerede på - eller en ulykke - håbet om en misforståelse:

»Folk åbnede dørene til opgangene og deres lejligheder. Og folk væltede ind. Kort efter var alle synlige altaner og balkoner proppet med mennesker,« siger Tom Christoffersen og kalder det et fællesskab, hvor alle trøster hinanden i rædsel.

Familien fra Danmark åbnede også dørene, og havde til klokken to om natten unge mennesker i 18-20 års-alderen, som kom fra den nærliggende by, Antibes, i lejligheden.

»De var fuldstændig smadrede. De var i koma af frygt og rædsel, fordi de stod lige der, hvor det hele skete,« siger en rystet Tom Christoffersen, som i et kvarter så folk flygte for livet i uvished, før franske medier rapporterede om den dødelige situation:

»Det værste af det hele var dog at se forældre løbe rundt og lede efter deres børn. Nogle havde måske skrevet beskeder til deres forældre om, at de var i en opgang, men dem er der jo mange af. De blev så lykkelige, da de fandt dem i sikkerhed hos folk,« siger han.

Så småt ro på igen
BT fanger Tom Christoffersen fredag eftermiddag i Nice, og han kan fortælle, at der i morges var øde i den ellers populære ferieby. Men som timerne er gået, er der igen kommet mere liv.

»I løbet af dagen har de fleste nok tænkt, at det ikke nytter noget at være bange. Der vil formentlig være en trykket stemning i lang tid - ligesom i Paris. Men heldigvis er folk begyndt at komme på stranden og sidde på caféer igen,« siger Tom Christoffersen.