For tiden er det næsten umuligt at sige ’terror’, uden at tankerne bliver henledt på Islamisk Stat. Terrorgruppen IS har blandt andet taget ansvar for de blodige angreb i Paris og Bruxelles, men der er en terrorgruppe, som vi bør frygte lige så meget.

Det mener i hvert fald Lars Cramer-Larsen, som er major ved Forsvarsakademiet. Han forklarer, at selvom Islamisk Stat er farlig for Vesten og med rette frygtes af mange, så er der en terrorgruppe, som er mindst lige så farlig, men som næsten aldrig nævnes i medierne.

Det drejer sig om gruppen Al-Nusra-fronten. Terrorgruppen sværger troskab til al-Qaeda, og deres agenda er både lokal og international. I alt menes gruppen at have 12.000-15.000 mand.

Ligesom Islamisk Stat ønsker Al-Nusra-fronten et kalifat i Syrien, men på trods af de fælles mål er terrorgrupperne modstandere af hinanden.

Hvis de to terrorgrupper på et tidspunkt begynder at samarbejde, kan det få konsekvenser for Vesten i form af større terrortrusler og en mere kompleks situation i Syrien, fortæller Lars Cramer-Larsen. Og et samarbejde mellem grupperne er langt fra utænkeligt.

»I takt med at IS bliver mere og mere presset, kan man godt forestille sig, at de på et tidspunkt vil søge et samarbejde med Al-Nusra-fronten. Det er et skræmmescenarie, og hvis det sker, er det meget alvorligt,« siger Lars Cramer-Larsen og tilføjer, at der går rygter om, at Al-Qaedas leder, Zawahiri, har bedt sine folk om at dele efterretninger med Islamisk Stat.

Sværere at bekæmpe
Selvom Al-Nusra-fronten og Islamisk Stat har samme mål, er de to terrorgrupper meget forskellige. Og det er en af de væsentligste grunde til, at Islamisk Stat får så meget opmærksomhed i medierne, mens Al-Nusra-fronten sjældent bliver nævnt.

»Islamisk Stat er utroligt brutale og voldsomme over for civilbefolkningen, og deres aggressive mediestrategi gør dem meget synlige. Al-Nusra-fronten arbejder på en helt anden måde. De forsøger at vinde oprørsgruppernes tillid, så de kan samarbejde med dem,« siger Lars Cramer-Larsen.

Netop samarbejdet med oprørsgrupperne gør det særligt svært for Vesten af bekæmpe Al-Nusra-fronten. De opholder sig ofte i områder, hvor der både er oprørere, som Vesten kæmper med og imod, og derfor kan Vesten ikke på samme måde bombe Al-Nusra-fronten, som de kan bombe Islamisk Stat.

Ifølge Lars Cramer-Larsen er Al-Nusra-fronten en uhyre effektiv størrelse, som bør frygtes lige så meget som IS. Al-Nusra-fronten har blandt andet en træningslejr i det nordvestlige Syrien, hvor deres mest erfarne terrorister, den såkaldte Khorasan-gruppe, bliver specialiseret i at udføre terror i Vesten.