Obduktionen af Kim Jong-nam afslører,  at halvbroren til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, blev myrdet med VX - verdens mest brutale nervegas.

Kim Jong-nam fik en brutal afslutning på sit liv. Obduktionen af halvbroren til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, afslører, at det var nervegassen VX, der tog livet af den 46-årige mand.

Det tog 15 til 20 minutter for Kim Jong-nam at dø, kunne Malaysias sundhedsminister Sathasivam Subramaniam fortælle:

'Han led en meget smertefuld død'.

Resterne af VX, som er uden lugt og smag i sin reneste form, er fundet i prøver taget fra øjet og ansigtet af den nordkoreanske statsborger.

VX er det giftigste af det giftigste. En lillebitte dråbe er nok til at dræbe et menneske, og døden er forårsaget af kvælning eller hjertesvigt.

Og det er ikke nogen behagelig død, hvis du spørger major og ekspert i kemiske våben, Claus Verner Mikkelsen.

»Hvis der kommer, hvad der svarer til et knappenålshoved af VX på huden eller inhalerer mindre end det, så dør du. Det er ekstremt smertefuldt,« siger Claus Verner Mikkelsen.

Det første symptom er store pupiller, ligesom hvis man har taget narkotika. Herefter følger savlen og trykken for brystet.

Alle muskler begynder at krampe voldsomt, og man kan ikke længere trække vejret.

»Det er et så modbydeligt stof, fordi der stort set ikke er noget at gøre ved det,«  siger Claus Verner Mikkelsen.

Kim Jong-nam, der i mange år har levet i eksil, ankom den 13. februar til Kuala Lumpurs lufthavn i Malaysia for at flyve til kinesiske Macau. Foran skrankerne til tjek-in blev han angrebet bagfra af to kvinder, der førte en klud til hans ansigt. Det har video-overvågning afsløret.

Kvinderne Siti Aisyah fra Indonesien og vietnamesiske Doan Thi Huong er begge fængslet og sigtet for drabet. De nægter at være nordkoreanske agenter og har bl.a. forklaret, at de troede, de medvirkede i et tv-show med skjult kamera.

De fleste iagttagere er dog sikre på, at Nordkorea står bag giftmordet.

VX-gassen blev fabrikeret af englænderne tidligt i 50’erne og udviklet til kemiske angreb. Noget det dog aldrig har været brugt til. VX får kroppen og hele nervesystemet til at brænde sammen.

Der er dog eksempler på, at man i meget små doser kan overleve. Men så meget, som Kim Jong-nam fik på sig, kan man ikke overleve. Major Claus Verner Mikkelsen begriber dog heller ikke, hvordan de to kvinder selv kunne overleve angrebet:

»Når vi arbejder med de her stoffer, så har vi masker med filtre, samt beskyttelsesdragter, der er lavet af så kraftigt materiale, at stoffet ikke kan trænge igennem.«

I 1997 trådte Konventionen om kemiske våben (CWC) i kraft, som er er en traktat om våbenkontrol, der forbyder produktion, oplagring og anvendelse af kemiske våben og stoffer, der kan bruges til fremstilling af dem.

Der er ganske få lande, der ikke har skrevet under på konventionen. Nordkorea er et af dem.

Jan Steen Jensen fra  kemisk beredskab hos Beredskabsstyrelsen, formoder, at der ligger en statslig aktør bag angrebet.

»Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, der kan lave det her uden en statslig aktør i baghånden. Det kræver professionelle laboratorier, erfaring og det sværeste – at skaffe stofferne,« siger Jan Steen Jensen.