Det sidste ord i den verserende sag, hvor Kammeradvokaten i en uvildig rapport har kritiseret nu forhenværende ledere i Team Danmark for ikke at handle konsekvent over for trænere ansat i Dansk Svømmeunion i perioden 2003 til 2014, er ikke sagt endnu.

Onsdag var omkring 20 personer – heriblandt partiernes idrætspolitiske ordførere samt Mads Øland, der er direktør i Danske Elitesportsudøveres Forening – samlet til møde om sagen i Kulturministeriet.

»Konklusionen i vores snak var, at en sag af denne karakter ikke må gentage sig i dansk eliteidræt,« siger Venstres idrætspolitiske ordfører, Sten Knuth, til B.T. og tilføjer:

»Jeg kan sagtens forestille mig, at der fremadrettet i politisk regi vil blive kigget på en revision af den efterhånden noget forældede eliteidrætslov. Personligt har jeg det fint med, at idrætten håndterer de forskellige problemstillinger selv. Men når det er sagt, er der utvivlsomt nogle greb, der skal gøres fra politisk side.«

Sten Knuth, billedet, er idrætspolitisk ordfører i Venstre.
Sten Knuth, billedet, er idrætspolitisk ordfører i Venstre.
Vis mere

Sten Knuth, der tidligere har været ansat som dansk taekwondo-landstræner, er udmærket tilfreds med, at man på mødet i Kulturministeret er blevet orienteret om, at der fremadrettet vil blive iværksat nogle tiltag for, at der i fremtiden ikke opstår en ny svømmesag.

»Det lyder alt sammen godt nok. Men det, der gør mig trist, er, at vi ikke fik talt om de 15-16 unge atleter, hvis liv er smadret. Som tidligere landstræner og eliteidrætsudøver kender jeg udmærket mekanismerne. Jeg tror bare, at noget af det, der bliver stillet op på papiret, lyder fint, men kan være svært at praktisere. En atlet vil gå rigtig langt for at erobre en guldmedalje. Imidlertid kan der være uregelmæssigheder, vedkommende vælger at se gennem fingre med, for at undgå at blive sat af holdet,« siger Sten Knuth.

I den forbindelse mener han, at der er god grund til, at man i Danmark lader sig inspirere af tingenes tilstand i den norske pendent til Team Danmark.

»Man har i Norge en model i den såkaldte Olympiatoppen, hvor man sørger for at sende hele mennesker af sted til store mesterskaber. Den model, hvor eksterne psykologer forinden vurderer atleterne fysisk og mentalt, skal efter min mening bringes i spil i Danmark. Hermed undgår man, at det bliver sportens egne folk, der kontrollerer sig selv,« siger Sten Knuth.

Svømmesagen tog sin begyndelse for snart et år siden, da man på DR1 viste dokumentaren 'Svømmestjerner – under overfladen'.

»Det, der står tilbage efter mødet i Kulturministeriet, er, at jeg har en klar forventning om, at man i dansk topidræt får ryddet op. Eksempelvis synes jeg, det er fint, at man vil give plads til flere atleter i bestyrelserne. Men man må ikke glemme de mange elitesvømmere, hvis liv er blevet ødelagt,« siger Sten Knuth.

Han har det fint med, at lederne i Danske Elitesportsudøveres Forening på vegne af de krænkede svømmere i øjeblikket overvejer, hvorvidt man med udgangspunkt i de mange sager skal lave civile søgsmål mod Dansk Svømmeunion og Team Danmark.

»Jeg har haft samtaler med Mads Øland om svømmesagen. Her har han fortalt, at der var atleter, der brød sammen, da de genlæste deres historier i Kammeradvokatens uvildige rapport. Pludselig kunne de smage klorvandet i munden igen. Man bliver ked af det, bare at snakke om det,« lyder Sten Knuths slutreplik.