Danmark har - som det eneste land i verden - skat på is og de luftmolekyler, der får is til at blive luftigt. Og softice er ramt af en særlig 'svulmningsafgift'.

Det må være én af de mest opfindsomme skatter i verden, der rammer producenter og købere af den populære sommerspise: Softice.

Nemlig 'svulmningsafgiften'.

Danmark har, som det eneste land i verden, en særlig afgift på is, der, alt efter sukkerindholdet, i øjeblikket er 6,38 kroner - og som næste år stiger til 6,50 kroner.

Men softice er svær at belægge med isafgift, idet softice - inden den piskes op - blot er en  flydende masse, der består af mælk, naturligt fedt og smag. 

Derfor er det besluttet, at softice istedet er pålagt en særlig afgift på 'svulmning' - og med svulmning menes dét, der sker, når den fyldende masse køles og tilføres luft, så det bliver til den softice, alle kender.

- Når jeg møder politikere, spørger jeg dem altid: Ved I, at der findes en svulmningsafgift? Så kigger de på mig med store måbende øjne. De tror ikke på mig, siger Claus Astrup-Larsen, adm. direktør hos én af landets største isproducenter, Premier is i Thisted.

- Man må sige, at politikerne har en helt enestående ubegrænset fantasi, når det gælder om at få penge i kassen, siger Claus Astrup-Larsen.

- Vi må være det eneste sted i verden, hvor der er afgift på luft. Halvdelen af is er luftmolekyler, der er sprøjtet i isen for at give den fylde. Det betaler vi afgifter af. Afgift på luft.

Han fortæller, at en liter af fabrikkens is-mix svulmer op i en faktor 1,65. Dertil kommer så afgiften på 6,38 kroner. Altså: 1 gange 1,65 gange isafgift på 6,38 kroner: Afgift pr. 1,6 liter softice: 10,50 kroner. Og efter 1. januar næste år: 10,70 kroner.

Direktør Claus Astrup-Larsen siger, at is er det nydelsesmiddel - efter tobak - der er flest afgifter på:
- Køb en blok is til 15 kroner. Så vil du se, at 67 procent er isafgift, punktafgifter og moms til staten, siger han. Og fortæller:

- Vi holder da arbejdsløsheden nede med det her. Jeg har to-tre mand, der ikke laver andet end at regne afgifter ud. Det er ikke særligt produktivt. Det tjener hverken penge til os eller samfundet. Og listen af afgifter er lang, siger isdirektøren:

- Vi er ramt af det hele. Vi skal betale afgift på chokolade. På nødder. Vi skal betale sukkerafgift, energiafgift. Og fedtafgift. Og isafgift. Det har været en dårlig sæson.

- Vi har ikke solgt så mange is i år. Om det er det elendige vejr eller afgifterne, der har skylden, det ved jeg ikke.