I programmet 'Året med kungafamiljen' åbner den svenske dronning Silvia op. Hun er ikke tilfreds med måden, hendes far er blevet portrateret i en svensk dokumentar fra 2010. Den gang sagde hun intet. Det gør hun nu.

Ved juletid sidste år kunne svenskerne fordrive tiden med en dokumentar om dronningens tyske far Walter Sommerlath.

Dokumentaren kredser om faderens nazistiske fortid. I 1934 meldte han sig under Hitlers faner og købte i slutningen af krigen virksomheden Wechsler & Hennig. Han gjorde et kup, hvilket var typisk under krigen, fordi jødiske ejere havde brug for penge for at flygte ud af Tyskland ifølge The Telegraph.com.

LÆS OGSÅ: 

Da dokumentaren blev sendt, ville Silvia ikke kommentere på den, men i et eksklusivt interview i programmet 'Året med Kungafamiljen' der blev vist torsdag aften på den svenske tv-kanal SVT, åbner hun op og lufter sin holdning.

- Jeg ved ikke, om man kan kalde det for en dokumentar, siger dronning Silvia til journalisten i programmet og vejer sine ord.

- En dokumentar er noget seriøst, noget som er gennemtænkt. Det er en samling af fakta, men her mangler fakta, siger hun og fortsætter.

- Man har behandlet min far meget ilde. Nu taler jeg som datter forstås. Han var en ekstremt elskværdig person, ordentlig og et godt menneske. Men det er ikke det billede, de maler, siger Silvia om dokumentaren, der i september vandt en svensk filmpris.

LÆS OGSÅ: 

- Man har begået karaktermord, siger hun.

Ifølge The Telegraph fik den svenske dronning først som voksen kendskab til, at hendes far siden 1934 var medlem af det nationalsocialistiske parti, og fik aldrig mulighed for at snakke med ham om det, inden han døde i 1990.

Men hun føler alligevel af dokumentaren ikke giver et sandt billede af ham.

- Som datter vil man gerne rette billedet. Det er ikke bare for min fars skyld. Jeg synes, at det er min pligt. For jeg vil ikke have at vores børn og børnebørn skal leve med dette billede, som nok vil blive ved med at dukke op, siger Silvia i 'Året med Kungafamiljen'.