Hertuginden af Cambridge, Kate, går en hård graviditet i møde, hvor opkast, fysisk afmagring og hukommelsessvigt bliver en del af hverdagen. Sygdommen ’Hyperemesis gravidarum’ er en gravid kvindes værste mareridt.

Sådan beskriver flere danske kvinder, der har lidt af den ubarmhjertige sygdom, enstemmigt sygdomsforløbet over for BT.

- Jeg fik simpelthen bare flashback, da jeg læste, at hun har den sygdom. Under min første graviditet lå jeg på stue med fire andre, der også havde den sygdom. Vi lå bare og brækkede os.

Jeg var oppe på at kaste op 26 gange om dagen. Jeg kunne ikke holde vandet i mig. Derfor fik vi også drop, for man mister væske konstant. Det betød for eksempel også, at jeg fik hukommelsestab, fortæller Vibeke Hvorslev fra Hellerup til BT.

Se billederne: De britiske er gået baby-amok
Se billederne: Her spiller gravid Kate hockey
Se billederne: Her forlader tavs William hospitalet


For Annie Nielsen fra Stenløse står den forfærdelige tid stadigvæk stjerneklart i hukommelsen.

Kunne ingenting
- Det var tortur. Man overvejede: ’hvorfor er jeg overhovedet blevet gravid?’.Jeg kunne ikke børste tænder, jeg kunne ikke spise, jeg kunne ikke drikke. Så kastede jeg bare op. Det er svært at beskrive, men det er lidt ligesom at have slemme tømmermænd hver eneste dag. Jeg kan stadigvæk ikke drikke alkohol, for den oplevelse sidder så dybt i mig, siger Annie Nielsen til BT.

Også for Jane Hoffmann fra Horsens var sygdommen brutal. Hun glemte alt om graviditeten, blev ked af tilværelsen og tænkte kun på overlevelse.

- Jeg tabte mig utrolig meget, og jeg var indlagt for at få drop, da jeg ikke kunne holde på noget som helst. Jeg vejede mindre under graviditeten, end jeg gjorde før. Det siger jo bare lidt om, hvad det er for en sygdom, siger Jane Hoffmann.