Masser af sol, azurblåt strandvand - og et land ramt af en voldsom krise... Det er, hvad der venter de flere tusinde danskere, som inden længe sætter kursen mod Kreta, Rhodos og resten af Grækenland.

Men på trods af de massive problemer i landet, der er tæt på at gå bankerot, skal de danske turister ikke være nervøse. Det skal nok blive en god sommerferie, lover to af de største charterrejseselskaber, Star Tour og Spies.

»Det, vi først og fremmest siger til vores rejsende, er, at de skal forvente at få en rolig og tryg ferieoplevelse, hvor alt foregår mere eller mindre som normalt,« siger Nikolai Johnsen, der er pressechef i Star Tour, til BT.

Den ulmende krise i Grækenland tog en mærkbar drejning søndag, da det blev meddelt, at de lokale banker vil holde lukket frem til den 6. juli. Samtidig vil der frem til samme dag være en begrænsning for, hvor mange kontanter - 60 euro - man kan trække ud af hæveautomaterne i landet.

Læs også:

Siden har der været meldinger om, at grækerne nærmest har besat bankerne og tømt hæveautomaterne for pengesedler.

Men det vækker ikke den store bekymring hos de to charterselskaber, der dog råder danskerne til at tage lidt flere euro med end normalt.

»Ud over at medbringe ekstra euro så opfordrer vi vores gæster til – om muligt – at medbringe flere forskellige kreditkort,« lyder det fra Spies’ kommunikationschef, Torben Andersen.

Et råd, som altså går igen hos Star Tour.

»Det, vi siger til vores turister, er, at de skal huske at medbringe ekstra kontanter, da det ikke er 100 procent sikkert, at man kan hæve kontanter derned. Men jeg har lige talt med vores destinationschef på Kreta, og han siger, at der har været pres på hæveautomaterne i weekenden, hvor mange grækere har hævet penge, men han forventer, de vil blive fyldt op løbende,« siger Nikolai Johnsen.

Læs også:

Meldingen fra begge selskaber er også, at de beløbsgrænser, der er blevet indført, ikke gælder for udenlandske kreditkort. Dermed kan man som dansker med eksempelvis et VISA-kort fortsat hæve det, som nu engang svarer til det loft, der er fra din danske banks side.

Kolde kontanter er lige for tiden det foretrukne betalingsmiddel på restauranter og lignende, så det er i hvert fald en god idé at have euro på sig.

Spies' destinationschef på Kreta, Morten Stausholm, har sendt dette billede, der »beviser«, at en svensk gæst mandag eftermiddag uden problemer kunne hæve 250 euro i en automat ved Spies' hovedkontor på den græske ø.
Spies' destinationschef på Kreta, Morten Stausholm, har sendt dette billede, der »beviser«, at en svensk gæst mandag eftermiddag uden problemer kunne hæve 250 euro i en automat ved Spies' hovedkontor på den græske ø.
Vis mere

Hvad med strejker i lufthavne og andre turist-steder?

Så det problem er tilsyneladende ude af verden. Men hvad hvis det græske folk får nok og beslutter sig for at strejke?

Den situation er opstået adskillige gange, hvor særligt den offentlige trafik har været hårdt ramt - også på det seneste, hvor Grækenland forhandler med EU om en redningspakke. Men rejser man til de græske øer, som de fleste danskere gør,har man ikke det store at frygte på strejkefronten, lyder meldingen.

»Først og fremmest så vil strejker som regel primært ramme fastlandet. De forlydender, vi har fra Grækenland, er, at man vil gå meget langt for, at turisterne bliver fredet. Man er meget klar over, at turisme er hovedpulsåren for økonomien, så man vil gøre alt for at sikre, at alle får en god ferieoplevelse,« siger Nikolai Johnsen.

Læs også:

Ifølge Udenrigsministeriet er der jævnligt fredelige demonstrationer på Syntagma-pladsen foran det græske parlament i centrum af Athen. Man opfordrer danskere til at holde sig på afstand af demonstrationerne og i øvrigt at bruge sin sunde fornuft, når man færdes i byen.

»Der er ingen grund til, at man ikke skulle rejse til Grækenland på denne baggrund. De fleste rejsende vil slet ikke blive påvirket af demonstrationerne. Disse forekommer hovedsageligt i Athen og få andre større byer og indtil videre generelt ikke på feriestederne,« lyder meldingen fra Udenrigsministeriet.

Læs også:

Men kan man som turist så omvendt forvente nogle positive effekter af krisen - f.eks. at færre tager af sted, så der bliver kortere kø i buffeten og ved attraktionerne?

»På ingen måde. I forrige uge havde vi faktisk 22 procent bedre salg til Grækenland i forhold til året før på trods af de mange spekulationer i medierne. Det dårlige sommervejr har umiddelbart en større indflydelse på folks rejselyst til det græske end usikkerheden om økonomien,« siger Nikolai Johnsen fra Star Tour, der får opbakning fra Spies.

»Da den første omtale af den mistrøstige græske økonomi ramte medierne i 2012, faldt antallet af danske besøgende til 228.618 – det laveste i 10 år. Siden fandt danskerne ud af, at det gode turistliv på øerne ikke blev berørt af krisen, og på to år er antallet af besøgende vokset med 26.377,« siger Torben Andersen.

Kort sagt: Du kan roligt tage til Grækenland og nyde det gode vejr. Men tag for en sikkerheds skyld gerne lige lidt flere eurosedler med, end du ellers ville have gjort.