Lyt til artiklen

Ukendt skiudstyr, overvældende snemængder og stejle bakker kan nemt tage pippet fra nye børneskiløbere. Men en række gode råd kan afværge kriser og kaos.

For rigtig mange danske familier er skiferien årets allerbedste ferie.

Men man kan meget let komme helt skævt ind på ferien i sneen, især hvis det er første gang, barnet eller børnene er med. Meget kan gå skævt og gøre fornøjelsen til det modsatte.

Ved at forberede sig, vælge den rigtige skiferie og de rette rammer er man dog godt på vej mod en skiferiesucces. Og sætter man samtidig børnenes skibehov i første række, er man næsten sikker på succes.

Her er en række gode råd:

Vælg den rigtige destination:

1. Undersøg, om der er en dansk skiskole eller danske skilærere på den lokale skiskole. Både børn og især forældre er mere trygge, hvis børn og skilærer forstår hinanden. Norsk og svensk går som regel også. En dansk børnepasning, så forældre kan få lidt ski-tid selv, er også en fordel.

2. Tjek, at skiområdet har børnevenlige pister og gerne pister, som fører samme sted hen, så børn, der kan løbe på ski, let kan finde rundt uden at blive væk. Mange norske og svenske skiområder lever op til dette. 3. Hvis man vælger et større skiområde, hvor børneområdet ligger oppe i terrænet, og der er helt små børn med på skiferien, så tjek, at der en kabine op. Det sikrer, at en klapvogn kan komme med op, og at alle kan mødes til frokost.

4. Hvis ikke alle i familien er skiløbere, så sørg for, at der er en hyggelig by i forbindelse med eller nær skiområdet.

5. Er der større børn (som kan løbe på ski) med på skiferien, så undersøg, om der er en snowpark. Det er en udfordrende legeplads.

Vælg den rette overnatning:

1. En hytte, som der er rigtig mange af i Norge og Sverige, er meget familieegnet. Eller en ferielejlighed med plads, hvor man både kan lege og opholde sig. Her er man selv herre over, hvornår der skal spises, og det er let at putte de mindste, mens resten af familien er i stuen ved siden af.

2. Vælger man at bo på hotel, er det en fordel, hvis det er målrettet familier. Så er man sikker på, at børn er velkomne, selv om de larmer lidt og slæber sne med ind, og også at der er andre børn. Tjek, om der serveres børnevenlig mad i restauranten, og at maden ikke serveres for sent.

3. For alle overnatningssteder gælder, at de ikke må ligge for langt fra børneskiområdet og skiskolen. Børn i skistøvler og lange gåture er en dårlig kombination. Ski-in ski-out er lettest for alle.

Generelle råd

Skiferien er lettere i de skandinaviske lande, hvor børnene forstår sproget. Som her i Trysil. Foto: Knut Effert, utefoto.no
Skiferien er lettere i de skandinaviske lande, hvor børnene forstår sproget. Som her i Trysil. Foto: Knut Effert, utefoto.no
Vis mere

Vælg uden om januar for skiferien. Ganske vist er skirejserne ofte billige i den måned, men januar kan være særdeles kold, både i fjeldene og i Alperne, og ikke indbydende for små børn til sne- og skileg.

Vær tålmodig og respekter, at børnene ikke nødvendigvis synes, at alle skidage er lige herlige og måske vil hjem, før du synes, skidagen skal slutte.

Vær realistisk omkring, hvor meget (læs lidt) man som forældre til små børn på ski selv får løbet på ski. Især på de første skiferier med børnene. Der skal holdes pauser. Tag en iPad eller andre spil med til underholdning, mens I får varmen og hviler benene.