Hurtigruten står bag internationalt miljøinitiativ, som skal tage vare på den sårbare natur og kultur i polaregnene.

I 120 år har Hurtigruten sejlet op og ned langs den norske kyst fra Bergen til Barentshavet, og i de senere år har rederiets ekspeditionsskib, »Fram«, om sommeren sejlet togter i de arktiske farvande omkring Svalbard og Grønland og om vinteren helt mod syd i Antarktis.

Især polaregnenes natur er sårbar, og som bruger af naturen og med intentioner om at blive verdens vigtigste aktør inden for bæredygtige og naturbaserede rejseoplevelser, har rederiet nu etableret Hurtigruten Foundation. Formålet er at tage vare på natur og kultur, og både skabe opmærksomhed om naturproblemer og rydde op i dem - og det med »dugnad«.

»Dugnad« er et begreb, og det er kåret til Norges nationalord. Det betyder et fælles udført arbejde - at løfte i flok - og det er netop, hvad det handler om i den nyetablerede fond.

Læs også: Krydstogt til verdens ende

»Hurtigrutens ejere, ledelse og ansatte står sammen om at starte en global fælles oprydning for miljøet. Sammen med gæster, partnere og Hurtigrute-venner over hele verden, skal vi bidrage til, at folk også i fremtiden kan glæde sig over meningsfyldte rejseoplevelser i polare områder,« siger Hurtigrutens koncerndirektør Daniel Skjeldam.

Hurtigruten Foundation har valgt sin første ambassadør, briten Lewis Pugh. Han beskriver sig selv som havenes og det maritimes advokat og arbejder i FNs miljøprogram, UNEP. Desuden er han udnævnt til Young Global Leader af World Economic Forum.

Men mest kendt er han for at svømme i iskolde farvande. Han svømmede over Nordpolen i 2007, og har også svømmet ved Antarktis for at skabe opmærksomhed om, hvor vigtigt det er at tage vare på miljøet i de unikke polarområder.

For at markere oprettelsen af Hurtigruten Foundation vil den nyudnævnte ambassadør sammen med ansatte i rederiet og medlemmer af organisationen Ren Kyst rydde affald fra stranden ved Hella på Kvaløya uden for Tromsø.

»Mange kender til, hvordan for eksempel flaskeposter kan bevæge sig langt. Havstrømmene i verdenshavene gør, at affald, som kastes i havet, også ender i polarområderne. Det truer nærmiljøet for isbjørne, pingviner og andre dyrearter. Derfor er det vigtigt at begrænse affaldet og at rydde strande langs alle verdens kyster,« siger Lewis Pugh.