Man har altid fejret julen på det gamle museum midt i Aarhus. Men i år er julen for alvor kravlet ind på hylder og i vinduer.

»Nej se! – Kan du huske det?«

»Åh ja, der var jo automater med wienerbrød uden for bagerforretningerne!«

»Se, den plakat havde jeg også på væggen.«

»Holde da op – hønsestrik!«

Sådan har det lydt siden i sommer, hvor Den Gamle By i Aarhus åbnede endnu et par købstadsgader anno 1970’erne i den nye bydel med lejligheder, som er fuldt indrettet og ser ud, som om beboerne lige er smuttet ud af døren.

Jeg faldt ind i koret, da jeg i efteråret selv besøgte bydelen. Faldt næsten i svime over et søgræstæppe på gulvet i hippilejligheden helt oppe på kvisten i Havnegade. Tæppets helt specielle duft var der og gik lige i næsen, sådan som den gjorde i mit pigeværelse – dengang.

I køkkenet i kollektivet stod de store plastdåser med røde »marimekko-blomster«, som her på det seneste i øvrigt har haft en revival. Og ølkassereolen - den havde jeg også.

En skrivemaskine med papir vakte jubel hos et par drenge. De så med undren på maskineriet og hamrede koncentreret i tasterne. Det er tilladt. Man må røre ved tingene, kigge nysgerrigt i skabe og skuffer og tage en pause i sofaen, hvis man har lyst.

Fuld af nostalgi gik jeg igennem de forskellige miljøer: hos lærerparret, den enlige mor, i arbejderhjemmet og frk. Sneums statelige lejlighed.

I gadeplan ligger bageren, det moderne minimarked og frisøren, hvor jeg grinede højt, da jeg satte mig i stolen og så den ene 1970’er-frisure dukke op omkring mit hoved i spejlet efter den anden.

Julen er blevet synlig

På gaden i Den Gamle By er der granguirlander med lys og masser af julepynt i butikkernes udstillingsvinduer. Foto: Den Gamle By/PR.
På gaden i Den Gamle By er der granguirlander med lys og masser af julepynt i butikkernes udstillingsvinduer. Foto: Den Gamle By/PR.
Vis mere

Og lige nu er der endnu mere at genopdage og sige »nej se!« om.

Der er nemlig pyntet op til jul med granguirlander i gaden, I forretningsvinduerne glimter julekugler og julelys og i lejlighederne er der kravlenisser, dekorationer, broderede julerier og flotte juletræer, som hos hippierne har fået hammer og sejl i toppen, mens man i det politisk bevidste kollektiv, hvor man tager afstand fra den kommercielle jul, kun svinger sig op til et rødt stearinlys og juleøl i køleskabet.

Julen som vi kender den har aldrig før været så synlig i Den Gamle By.

Ganske vist har man altid fornemmet julestemningen, når man har gået på de toppede brosten i decembertusmørket og i duften af kager og den ekstra gode julemad fra gamle bindingsværkshuse i museets ældste del, hvor det er dagliglivet i Danmark i H. C. Andersens tid (1805-1875), der vises.

Men byen i sig selv ligner sig selv. Man pyntede ikke op til jul i de almindelige hjem dengang, og derfor er der naturligvis heller ingen julepynt i denne del af Den Gamle By. Kun i de rigeste borgerhjem var de nymodens juletræer begyndt at finde indpas.

Julepynten dukker først op i Søndergade, som fører fra Torvet i den gamle del ned mod den nye bydel. Her går man ind i 1920’erne, og her har boghandleren og isenkræmmeren julepynt i butiksvinduerne, og hos cykelsmeden er der et lille juletræ, som står på et bord, pyntet med fint hvidt fehår.

Fra Søndergade og 1920’er træder man ind i 1970’erne ved Telefontorvet med telefonbokse og Sønderbrogade med Pouls Radio, Fotoborgen og Bækgaards Rejsebureau. Til venstre fører Nygade ned til Havnegade. Her er der masser af julerier. Nu står forretninger og handelsstandsforeninger nemlig bag den årlige juleudsmykning, og der er granguirlander og juletræer med elektriske lys, ligesom der er julepyntet i de private hjem

Og der serveres juleøl i jazzværtshuset Bent J, der engang lå på Nørre Allé i Aarhus, men nu er flyttet rundt om hjørnet fra Havnegade.

Nyt museum på vej

Der er dækket op til jul i lejlighederne i 1970'er stil - her er vi til juleøl hos den enlige mor, hjemmehjælperen Annalise, og sønnen Per. Foto: Den Gamle By/PR.
Der er dækket op til jul i lejlighederne i 1970'er stil - her er vi til juleøl hos den enlige mor, hjemmehjælperen Annalise, og sønnen Per. Foto: Den Gamle By/PR.
Vis mere

Der er også byggerod i 1970’er-kvarteret. I Sønderbrogade er der aktivitet bag plankeværket. Her er man ved at bygge et 700 kvadratmeter stort underjordisk museum, som skal fortælle Aarhus’ historie fra vikingetiden til fremtiden i år 2050, og ovenpå opføres flere huse fra 1970’erne, og gaden vil få huse på begge sider.

I disse huse flytter der blandt andet en slagterbutik, en tøjbutik og en børnehave ind. Det store projekt skal efter planen være klar i 2017, hvor det nye museum »Aarhus Story« bliver Den Gamle Bys vigtigste bidrag i det år, hvor Aarhus er Europæisk Kulturby.

Men dermed stopper det ikke. Den Gamle By har planer om at blive endnu yngre, så også næste generation kan opleve, hvordan det er pludselig at se sin egen tid på et museum sat i en historiske ramme. En 2014-bydel er derfor i støbeskeen. Sidste år efterlyste museet mennesker, som ville være rollemodeller for de »mennesker«, der til sin tid skal bebo købstadsdanmark anno 2014 i Den Gamle By.

Samtidig gik man i gang med at indsamle effekter. Ganske vist går der nok nogle år, inden man har det historiske overblik til at kunne indrette byen, men i mellemtiden vil mange detaljer være glemt, og mange ting og sager være helt væk.

I dag kasseres og udskiftes ting og tøj i langt højere grad end tidligere. Mobiltelefoner udgår hurtigt, Ikea-møblerne kasseres, tøj smides ud, emballage, aviser og ugeblade brændes osv.

Alt det, som til den tid skal skabe stemningen, vise hverdagen og føre os tilbage til 2014 - Ganske som man i dag tager på en tidsrejse fyrre år tilbage til julen i 1974.