Den tyske hovedstad har meget mere end curry wurst mit pommes og döner kebab på menuen. Vi guider til fire restauranter, hvor du kan spise dig mæt i retter fra det klassiske tyske køkken.

Tusindvis af danskere gæster hvert år den tyske hovedstad Berlin. Og det med god grund.

Den evigt pulserende millionby er en ypperlig repræsentant for Europas senmoderne historie. I tilgift til de nuancerede kulturtilbud – uanset om man er museumsmusen eller natklubsløven eller lidt af begge dele – så er Berlin et billigt og betagende bekendtskab.

Ikke mindst på den kulinariske front, hvor gadebilledet domineres af et væld af etnisk inspirerede spisesteder.

Men hvad nu hvis man ønsker at prøve kræfter med det mere solide og oprindelige »Berliner«-køkken, uden at det nødvendigvist er en schnitzel, der lander på tallerknen? Og med tanke for, at kun få retter egentlig kan tilskrives tilhørende et originalt køkken.

Men berliner-restauranterne har været – og er – gode til at omfortolke en ret og give den et spark bagi. Til det bedre.

De restauranter findes, men man skal lidt væk fra de klassiske turistruter. Jagten på alt godt til maven førte os således først til det stilfulde Gendarmenmarkt, som mange danskere kender fra julemarkedet dér, og siden til det mere livlige Kreuzberg-kvarter.

I det følgende guider vi til fire restauranter og belønner dem med »guld-elser« – den berømte sejrsengel på toppen af Siegessäule – på en skala fra 1-5. alt efter hvor meget kvalitet man efter vores mening får til prisen.

Omkring Gendarmenmarkt

Den store, åbne plads domineres af Koncertzhaus Berlin og tvillingerne Deutscher Dom og Französischer Dom – den tyske og den franske domkirke, som dog ikke er »rigtige« domkirker, men hvor navnet referer til deres imponerende kupler.

Pladsen, der blev anlagt af Frederik I med inspiration fra Roms Piazza del Popolo, og fandt sin endelige form under hans efterfølger Frederik den Store i slutningen af 1700-tallet, er en af Nordeuropas smukkeste, og ved juletid finder man et af byens mest stemningsfulde julemarkeder her.

1. Aigner am Gendarmenmarkt

Foto: PR
Vis mere

  • Hvor: Französische Strasse 25
  • Info: aigner-gendarmenmarkt.de
  • Hvad: Et af byens bedste bud på det tyske køkken. Indretningen er velholdt jugendstil og kan fremstå en smule altmodisch, men på den hyggelige måde. Og køkkenet er på ingen måde af i går. I tidens trend og tankegang bruges der stort set kun regionale råvarer til nytænkning af lokale klassikere.

Signaturretten er lidt pudsigt en forret. En »bøf te«. Den anrettes i store tekopper med dehydrerede grøntsager i bunden, hvorefter tjeneren fra en glohed tekande skænker en kraftig oksekødssuppe, som vækker grøntsagerne til live. På en lidt kold forårsdag er det en velsmagende og varmende måde at indlede et måltid på.

Königsberger klopse er ingen skønhedsåbenbaring på en tallerken, men hvis man er i sovs-og-kartofler-segmentet, er den prøjsiske klassiker værd at notere sig. Kødboller – kogt i en suppe af vand, urter og hvidvin – af kalvekød tilsat ansjoser eller spegesild og rigelige krydderier serveret i en kaperssovs. Ifølge en meningsmåling er det den ret, der sammen med curry wurst af flest tyskerne forbindes med Nordtyskland.

Menukortet omskrives ugentligt alt efter sæsonvarer, men Brandenburger Bauernente har fast plads på tavlen: Stegt landand med en moderne, let version af sauerkrat som følgesvend.

Aigner driver en vingård i nærheden af Mainz og en ikke uvæsentlig del af et omfangsrigt vinkort tilskrives egen produktion opdelt i tre priskategorier, gold, sølv og bronze. Desuden er der et bredt udvalg af tyske og østrigske vine.

Bedømmelse: Tjenerstaben er i kjole og hvidt, men forbløffende nede på jorden. Prislejet er cirka 500 kroner pr. kuvert for tre retter plus drikkevarer, og med køkkenets ambitionsniveau er det rørende billigt sammenlignet med danske restauranter.

2. Lutter & Wegner

  • Hvor: Charlottenstrasse 56
  • Info: l-w-berlin.de
  • Hvad: Lutter & Wegner indtog gadehjørnet på Charlottenstrasse i 1811, og hverken politiske strømninger eller krudt og kugler har kunnet taget livet af de grønne markiser og spisestedets rolle som kulinarisk institution og frontkæmper for klassiske lokale retter.

Stedets Sauerbraten er kåret til Tysklands bedste. Sauerbraten er et stykke kalvekød marineret i op til ti dage i vin og urter, og derefter brasieret så længe, som udskæringen nu kan bære.

Eller prøv den nordtyske variant af gullasch med spätzle (tysk fortolkning af pasta og nudler), der læner sig markant mere opad den oprindelige ungarske, end tilfældet typisk er i Danmark, hvor retten får lov at svømme noget mere i egen sovs i en lettere misforstået form for sammenkogt.

Den søde tand kan få bistik – Bienenstich er en honningkage med to lag baseret på mandler og smør samt et tykt lag vaniljecreme i midten.

Har maven partout længsel efter en wienerschnitzel er Lutter & Wegner stedet at få længslen stillet. Papirtynde og sprøde serveres der kalveschnitzler på størrelse med et elefantøre med traditionelt tilbehør, lun kartoffel og agurkesalat.

Bedømmelse: Nobel – uden at være selvhøjtidelig – betjening og et prisniveau på 300-400 kroner pr. person for tre retter a la carte med et glas vin eller to. Bemærk at Lutter & Wegner har egen vinbar som nabo. Ikke mindst et besøg værd, da der her handles det tyske vinhus Schloss Johannisbergs fremragende hvidvin.

I Kreuzberg

Skal man opleve det ægte rå Berlin, er det Kreuzberg, man skal besøge. Bydelen, der hørte til Vestberlin under koldkrigsperioden, var traditionelt en af Berlins fattigste med mange arbejdere og skæve eksistenser. I 1970erne kom gæsteabejderne til.

Efter Murens fald har Kreuzberg udviklet sig Berlins mest alternative bydel med en rigdom af kulørte huse, shopping- muligheder, caféer, gallerier og natklubber. Men flere traditionelle spisesteder er her stadig.

3. Max und Mortiz

Foto: Kang L
Vis mere

  • Hvor: Oranienstrasse 162
  • Info: maxundmoritzberlin.de
  • Hvad: I kulørte Kreuzberg langt fra det mere afdæmpede Gendarmenmarkt har Max und Mortiz haft til huse siden 1902, og indretningen, fra første gang man slog dørene op, er velbevaret. Med skudhuller hist og her i træpanelerne...

Stedet er opkaldt efter tegneseriefigurerne af samme navn (på dansk: Knold & Tot), og små satiretegninger gemmer sig rundt omkring på væggene og understreger, at her er der højt til loftet i mere end en forstand.

Her serveres blandt andet Hoppel-Poppel (omelet med bacon), Berliner Eisbein (grisefod med kål – jep, den kræver sin mand, men er god mod tømmermænd) og Rippenspeer nach Art des Fleischers Cassel (røget skinke med kålsalat).

Bedømmelse: Gastronomisk er vi et skridt ned ad stigen, men prisniveauet er også derefter: 300 kroner for tre retter med et par omgange pilsnere – husets egen Kreuzberger Molle – til.

4. Austria

Foto: Søren Sorgenfri Frederiksen
Vis mere

  • Hvor: Bergmanstrasse 30
  • Info: austria-berlin.de
  • Hvad: Her går der »Grüss Gott« i den, for Austria vedkender sig en vis inspiration fra det østrigske alpekøkken. Stedet er indrettet som jagtstue, og portionerne er absurd store og kræver virkelig en sund appetit.

Austria nyder stor lokal opbakning, og i weekenderne er det noget nær umuligt at komme ind fra gaden og få bord. Der skal reserveres i rimelig tid, da kreuzbergerne gerne rykker ind med hele familien, når ugen går på hæld.

Maden er solid og veltilberedt, og selv om køkkenet ikke har ambitioner om at vinde priser, så har man en erklæret målsætning om at bekæmpe bekvemmelighedskøkkenets fabriksmad.

På menuen finder du blandt andet Tyroler Knödel (de klassiske brød-boller, men her med pølse. Det er jo Tyskland!), Pressburger Rindsgulyas (en fortolkning af gullasch på vildt) samt Wienerschnitzel i to varianter – kalvekød for dem, der har mønter på lommen, svinekød, hvis det er sidst på måneden.

Bedømmelse: Det er folkeligt på den mættende måde, og man behøver ikke føle sig tvunget til at møde op i sit stiveste puds. Det gør ingen af de andre gæster. Prisniveauet på omkring 250 kroner for tre retter mad plus øl nok til gør, at der er råd til en taxa hjem til hotellet – og det er nok også bedst...