Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Søndag formiddag talte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) med store bogstaver, da han smækkede adgangen til dansk luftrum i for russiske fly.

Et forbud skulle sætte »en streg i sandet« efter den østlige stormagts invasion af Ukraine. Skulle det blive brudt, kunne det få danske F-16-fly på vingerne.

»Vi skal nok håndhæve, at der er forbud mod at flyve i vores luftrum. Det har vi midlerne til,« forsikrede udenrigsministeren.

Men de hårde ord til trods kunne man søndag nat og tidligt mandag morgen på overvågningstjenesten Flightradar, der registrerer den globale flytrafik i realtid, se ikke ét, men hele tre russiske fly, der langsomt fløj igennem grønlandsk – og dermed dansk – luftrum.

Nu kommer der en forklaring: Der var nemlig tale om såkaldt 'humanitære flyvninger', der er undtaget af flyforbuddet, oplyser Trafikstyrelsen til B.T.

Det sker, selvom humanitære flyvninger 'kræver forudgående tilladelse' fra de danske myndigheder, skriver styrelsen.

I Danmark er det Trafikstyrelsen, der overvåger civil luftfart gennem dansk og grønlandsk luftrum.

Men netop de tre fly er ifølge styrelsen blevet kontrolleret af Canada og Islands luftfartsmyndigheder, da deres ruter er gennem territorie, hvor vi har udliciteret luftkontrollen.

Her kan du se det ene af de tre fly, SU158, der tidligt i morges fløj gennem dansk luftrum over Grønland.
Her kan du se det ene af de tre fly, SU158, der tidligt i morges fløj gennem dansk luftrum over Grønland. Foto: Screenshot fra Flightradar24
Vis mere

Man er nu i gang med at få indhentet flere detaljer om flyvningerne fra de to lande, da man gerne vil sikre sig, at Rusland ikke benytter betegnelsen 'humanitære flyvninger' til at omgå det danske og europæiske forbud.

De tre flyvninger vækker opsigt, da de alle er fløjet mellem Ruslands hovedstad, Moskva, og solrige destinationer i USA og Mexico..

Et fløj fra Miami til Moskva, et andet fra Puerto Rico. Det tredje fløj den anden vej og landede mandag eftermiddag i den kendte ferieby Cancun..

Trafikstyrelsen oplyser desuden, at man er bekendt med endnu en Aeroflot-flyvning fra Moskva til New York, der dog få kilometer fra grænsen til ddansk-grønlandskluftrum drejede skarpt for at vende snuden tilbage til den russiske hovedstad.

Ifølge Flightradar kan man se, at kursskiftet skete nogenlunde samtidig med, at flyveforbuddene i Danmark, Grønland, Canada og Island blev meldt ud.

Mandag svarede Rusland så igen og lukkede sit luftrum for navngivne flyselskaber fra 36 lande og områder – herunder Danmark.

Andre læser også