Den forhenværende partiformand for Radikale Venstre forlader Folketinget til fordel for en post som EU Bio Project Director i Dansk Industri (DI).

Det blev meldt ud mandag formiddag.

Ved folketingsvalget gik Radikale Venstre fra at have 16 mandater til blot at have 7, og det skete med Sofie Carsten Nielsen ved roret.

Det er blandt andet derfor, at Sofie Carsten Nielsen nu forlader dansk politik, vurderer B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen.

»Det var fuldstændigt forventeligt. Hun har ikke sagt noget, siden hun forlod posten som formand for Radikale Venstre. Hun har ikke været synlig i sine ordførerskaber, og man kan sige, at hele diskussionen om, hvorvidt De Radikale skulle indgå i en regering, deltog hun heller ikke i,« siger han og tilføjer:

Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T.
Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Så det var en indikation af, at hun gerne ville ud af politik, eftersom hun ikke vil træffe beslutninger på de andres vegne.«

Samtidig vurderer Joachim B. Olsen, at Sofie Carsten Nielsen var yderst skuffet, da hun ved valget blot fik 2.467 personlige stemmer.

Det gjorde hende samtidig til den ud af 14 partiledere, der fik det laveste antal personlige stemmer.

Både Sikandar Siddique fra Frie Grønne og Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne, hvis partier ikke kom over de 2,0 procent af stemmerne, fik flere personlige stemmer end Sofie Carsten Nielsen.

En af årsagerne er ifølge Joachim B. Olsen, at det var Sofie Carsten Nielsen, der pressede Mette Frederiksen til at udskrive valg, da Radikale Venstre ikke støttede en undersøgelse af minksagen, men i stedet mente, at et valg var nok til at »rense luften«.

»Det blev hun straffet for,« konkluderer Joachim B. Olsen.

Med Sofie Carsten Nielsens exit fra Folketinget er det forhenværende medlem af Folketinget Stinus Lindgreen, der umiddelbart står til at overtage mandatet.

Og spørger man B.T.s politiske kommentator, er det godt for det pressede parti, at det netop er ham, der overtager mandatet.

»Han er en meget faglig dygtig ordfører. Han gjorde det godt sidst, og det var et tab for Folketinget, da han røg ud, synes jeg. Særligt under coronapandemien var han meget saglig,« siger Joachim B. Olsen og tilføjer:

»Det er en gevinst for Radikale Venstre.«

Stinus Lindgreen er uddannet ph.d. i bioinformatik fra Københavns Universitet og sad i Folketinget fra 2019 til folketingsvalget i efteråret 2022.

Han var blandt andet formand for Epidemiudvalget i en periode under coronapandemien.