Statsminister Helle Thorning-Schmidt overskygges af Margrethe Vestager og Nicolai Wammen under EU-formandskabet.

Helle Thorning-Schmidt bliver ikke den magtfaktor på den europæiske scene, hun selv havde tænkt sig, når Danmark i morgen overtager formandskabet i EU for det næste halve år.

I stedet kommer Margrethe Vestager til at spille en hovedrolle foran statsministeren, mens Nicolai Wammen som europaminister kastes ud i sit livs største politiske udfordring.

Og i udlandet bliver den danske statsminister, som nu har siddet knap tre måneder på posten, stadig blot set som en lilleput blandt kæmper til trods for et ellers imponerende europæisk netværk og cv.

Den franske avis Libération hæfter sig ved, at EU lige nu befinder sig i en så alvorlig krise, at Danmark står med en gigantisk opgave.

- Disse forhandlinger vil tage pippet fra fru Thorning-Schmidt, skriver avisen, som dog også nævner, at forhandlinger er ‘en dansk specialitet’ og erindrer om, at hendes regering er en koalition af tre partier.

'Vi gider ikke høre på jer'

Efteråret har da heller ikke været let for Helle Thorning-Schmidt, som hverken ude eller hjemme har haft meget at juble af. Slet ikke under EU-topmødet 9. december, da den franske præsident Nicolas Sarkozy snerrede ad hende:

- I står udenfor euroen. I er et lille land, og du er ny. Vi gider ikke høre på dig, sagde Sarkozy i irritation over, at Helle Thorning-Schmidt under de besværlige natlige forhandlinger tog parti for den britiske euro-benspænder, premierminister David Cameron.

Og netop af den grund - at vi er små, uden for euroen og med en ny, uprøvet regering bliver Danmark ikke levnet mange chancer.

I hvert fald ikke i engelske konservative kredse.

LÆS OGSÅ:

De store bestemmer

- Det er jo reelt de store lande, der afgør europæisk politik langt hen ad vejen - uanset hvem der har formandskabet. Det vil også være situationen i Danmark næste år, lyder vurderingen fra det britiske parlamentsmedlem for De Konservative, Dominic Raab.

Men også af flere andre grunde får Helle Thorning-Schmidt svært ved at gøre sig personligt gældende.

Måske heldig at kigge med

Hun sidder IKKE med ved bordet, når de 17 eurolande på et topmøde til marts skal forhandle finanspagt, men må kæmpe for at sikre sig en observatørpost.

Hun sidder IKKE for bordenden ved de to øvrige topmøder. Den plads har EU-præsident Hermann van Rompuy.

Hun er IKKE med til at forberede de ændringer i traktaten, som Tyskland kræver. Den sag ligger hos økonomi- og finansministrene, og det er Margrethe Vestagers afdeling.

Og hun skal heller IKKE forhandle EU’s budget, som ellers er en af de tunge opgaver under det danske formandsskab. Det ansvar ligger på Nicolai Wammens unge skuldre.

Efter indførelsen af Lissabontrakten i 2009 giver det såkaldt roterende formandsskab ikke længere samme mulighed for at brillere, som Fogh gjorde, da han var med til at sikre udvidelsen af EU i 2002.

Det ansete engelske tidsskrift The Economist konkluderer i en artikel under overskriften ’Helles skrækkelige hvedebrødsdage’, at Danmark kun får begrænset indflydelse.

Det er også blevet bemærket ude omkring i de europæiske hovedstæder, at Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager begge har fraterniseret mere med de genstridige briter, end tyskere og franskmænd bryder sig om.

LÆS OGSÅ:

Brobygger

Da Helle Thorning-Schmidt besøgte den tyske kansler Angela Merkel i Berlin, mente denne ikke, at det er noget problem, at Danmark står uden for euroen, når vi overtager formandskabet:

- Snarere tværtimod, vil jeg næsten sige. Netop i en sådan situation vil Danmark have gode forudsætninger for at bygge bro mellem euro-landene og dem, som står uden for euroen, sagde Angela Merkel.

Men i kulissen blev det bemærket, at Margrethe Vestager dummede sig ved at gå til hele to før-topmøde-middage for ’de ti’ inviteret af tjekkerne på vegne af briterne, som ingen rigtig vil associeres med.

I Bruxelles har Helle Thorning-Schmidt en høj stjerne.

Den udbredte opfattelse i den belgiske hovedstad er, at ’hun er en af vores’, og kommissionsformand José Manuel Barroso gav hende en varm velkomst, da hun som statsminister var på sit første besøg.

- Jeg følte, at Helle Thorning-­Schmidt er rigtig godt hjemme i EU-sager, og jeg håber, at hun vil få danskerne til at føle sig hjemme i EU, sagde Barroso.

Der er også opbakning til Helle Thorning-Schmidt fra den britiske avis Financial Times, hvor den herboende journalist Clare McCarthy tror på en stærk dansk indsats.

- Selvfølgelig bliver det seks udfordrende måneder med gældskrisen og Danmarks status uden for eurozonen, som måske kan give nogle problemer. Men Helle Thorning og hendes hold burde kunne klare sig, siger McCarthy.

LÆS OGSÅ: