Lyt til artiklen

Både det færøske parti Tjóðveldi og det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA), som begge er venstreorienterede  på linje med SF og Enhedslisten, truer med ikke at pege på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister, hvis deres stemmer bliver tungen på vægtskålen efter valget.

På Færøerne står det liberale parti Sambandspartiet til at kunne levere et sikkert mandat til blå blok. De færøske socialdemokrater i partiet Javnaðarflokkurin, som helt sikkert vil pege på Helle Thorning som statsminister, står til at vinde det andet mandat. Men de venstreorienterede republikanere i Tjóðveldi ligger ifølge den seneste meningsmåling kun 1,7 procentpoint bag de færøske socialdemokrater, og de kan gå hen og snuppe socialdemokraternes mandat.

Sker det, så har formanden for Tjóðveldi, Høgni Hoydal, i en partilederrunde på færøsk tv sagt, at man vil pege på den statsministerkandidat, der vil give Færøerne lov til at lave sin egen grundlov.

LÆS OGSÅ

Eirikur Lindenskov, der er ansvarshavende chefredaktør på den færøske avis Sosialurin siger til BT, at det er usandsynligt, at Tjóðveldi skulle pege på Lars Løkke:

»Der er ingen forskel på, hvad Lars Løkke kan love Tjóðveldi og hvad Helle Thorning kan love dem. Socialdemokratiet og Venstre mener akkurat det samme om Danmarks forhold til Færøerne, så jeg tror ikke, man kan sætte dem op imod hinanden. Og derfor mener jeg heller ikke, at det kan ende med, at Tjóðveldi peger på Lars Løkke,« siger Eirikur Lindenskov, og understreger, at Tjóðveldi er et venstreorienteret parti

»Så det vil være helt mærkeligt, hvis de skulle pege på Lars Løkke. Det er usandsynligt. Og iøvrigt er der jo heller ikke et flertal på Færøerne, som går ind for, at Færøerne skal løsrive sig fra Danmark. Sambandspartiet arbejder for at forhøje bloktilskuddet, så de arbejder i den modsatte retning,« siger Eirikur Lindenskov.

Han sammenligner udmeldingerne fra Tjóðveldi med ligende udmeldinger fra IA i Grønland.

»Det er jo nogenlunde som IA i Grønland, at de vil signalere til Thorning, at hun ikke skal tage dem for givet. Men det er venstreorienterede partier, så det ville være mærkeligt, hvis de pegede på Lars Løkke.«

De fire nordatlantiske mandater - hvor Grønland har to og Færøerne to - har før været tungen på vægtskålen ved Folketingsvalget.