Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Forestil dig, at du er en ung målmand, der spiller din første kamp som din klubs førstevalg. Efter to minutter af kampen går du op i en duel med modstanderholdets stjerneangriber.

Du taber den. Ligger i græsset. Og inden du for alvor genfinder fatningen, ligger bolden i nettet bag dig.

Sådan var virkeligheden for dengang 20-årige Hans Christian Bernat, da han fik sin ilddåb som OBs førstemålmand tilbage i august. Klubbens målmandstræner, Lars Bjerring, beskriver det som 'en shaky start'.

»Det satte sig i ham. Han fik et wakeupcall, men det er tydeligt, der er sket en udvikling siden. Jeg er slet ikke i tvivl om, at 'HC' i dag er en markant bedre målmand, end han var mod AGF,« siger Lars Bjerring.

Ifølge ham var det en selvfølge, at AGF-angriberen Patrick Mortensen testede Bernat ved at udfordre ham i den luftduel. Men Lars Bjerring mener også, det var godt, at den unge OB-keeper tog udfordringen.

»Hvis han var blevet inde i målet, havde han ikke fået den erfaring. Men det er den, der skal til for at tage det næste skridt,« mener målmandstræneren.

Han fremhæver den første pokalkvartfinalekamp mod Randers, hvor Bernat igen bliver presset og kommer på dybt vand, men hvor han også laver flere indgreb på højt niveau.

»Der er en tydelig progression. Det fortæller mig, at han er i stand til at bruge sin erfaring. Men han er ikke i mål,« fortsætter Lars Bjerring.

Hans Christian Bernats ilddåb i feltet mod AGFs Patrick Mortensen. Kort efter lå bolden i nettet. OB-målmanden mente efter kampen, at han skulle have haft frispark.
Hans Christian Bernats ilddåb i feltet mod AGFs Patrick Mortensen. Kort efter lå bolden i nettet. OB-målmanden mente efter kampen, at han skulle have haft frispark. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Én ting er, hvad Hans Christian Bernats egen målmandstræner mener. En anden er rå tal – som dem Superligaen bruger til at sætte månedens hold.

Her blev Bernat udvalgt som oktobers bedste målmand.

Der er altså god grund til, at Lars Bjerring er tilfreds med sin lærling.

»Det ærlige svar er, at han har præsteret bedre, end jeg turde håbe på,« siger målmandstræneren.

»Hans bundniveau har været rigtig højt. Jeg ser ikke mange store fejl, til gengæld ser jeg en del kampafgørende redninger. Det har overrasket mig positivt.«

Stærkest i erindringen står to vilde redninger mod Sønderjyske i september, hvor 'HC' pillede både en friløber og et hovedstød fra kort afstand. B.T. kvitterede med seks stjerner for den præstation.

Det er da også på netop det punkt – de kampafgørende redninger – at 'HC' markerer sig i forhold til sin forgænger i det striwede mål, Oliver Christensen.

»Oliver fik en god start, men han skulle være mere kampafgørende. Jeg husker ikke, han havde samme kamp (som 'HC' mod Sønderjyske, red.) så tidligt i forløbet,« fortæller Lars Bjerring.

Hans Christian Bernat og målmandstræner Lars Bjerring efter AGF-kampen.
Hans Christian Bernat og målmandstræner Lars Bjerring efter AGF-kampen. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Egentlig er han ikke meget for at sammenligne sin nuværende elev med sin tidligere.

»Men det er altid fristende at sammenligne to unge målmænd, hvor casen minder så meget om hinanden,« erkender han med henvisning til Oliver Christensen, der også var 20 år, da han overtog tjansen som førstemålmand i klubben.

Mens Oliver Christensen erstattede en erfaren målmand, er Hans Christian Bernat trådt direkte i fodsporene af sin tidligere akademikammerat.

»Det har om muligt gjort presset større på 'HC'. Oliver var den første unge målmand i nyere tid, han fik lang snor, og man kunne ikke få sig selv til at sammenligne ham med Sten Grytebust,« mener Lars Bjerring.

»Men 'HC' bliver sammenlignet med Oliver, fordi deres situation var den samme.«

Ifølge tal fra SpilXperten lukkede Bernat flere mål ind end Christensen, hvis man kigger på deres ti første superligakampe.

Men OBs nuværende målmand har både en højere redningsprocent og en højere score på det såkaldte 'mål afværget', hvor man kigger på det forventede antal indkasserede mål i forhold til det faktiske.

OBs egne tal ser bort fra de få kampe, Bernat og Christensen fik som reserve, inden de blev førstevalg. Men pointerne er i hovedtræk de samme.

»Jeg vil være ærlig og sige, at jeg er overrasket over, hvor godt 'HC' ligger på tallene. Det bekræfter mig i, at jeg bør være tilfreds med hans udvikling,« siger Lars Bjerring, der mener, at 'statistik er en svær størrelse'.

»Det nuværende OB-hold er forskelligt fra dengang. Vi tillader umiddelbart flere skud på mål.«

Under alle omstændigheder er Hans Christian Bernat blevet udfordret i Superligaen, hvor presset bare er højere end på ungdomsniveau.

Nu handler det om for makkerparret Bernat og Bjerring at fokusere på de områder af spillet, hvor Odenses nye Hans Christian kan forbedre sig endnu mere.

»Jeg vil hjælpe ham op på allerhøjeste niveau,« slutter målmandstræneren.

Måske det slutter med et stort salg som i tilfældet Oliver Christensen.

Andre læser også