Tirsdag åbner skat op for forskudsopgørelsen for 2016, og det er en rigtig god idé at tjekke, om tallene passer, så du undgår et skattesmæk.

De fleste indberetninger er med tiden blevet automatiserede, men der er stadig fradrag, som for eksempel kørselsfradrag og børne- og ægtefællebidrag, man skal være opmærksom på at få kigget på.

Alle aldersgrupper bør løbe forskudsopgørelsen igennem, men det er især vigtigt, hvis der er sket store ændringer i din økonomi.

Hvis du har fået en lønstigning, har mistet jobbet, går fra SU til løn eller den anden vej, eller hvis du går på pension, kan det få store konsekvenser, hvis du ikke får rettet til i tallene i forskudsopgørelsen.

»Folk glemmer, at de skal kigge på fradragene, hvis der sker noget i deres tilværelse. Og det gælder også, hvis man får nyt job eller bliver afskediget – for så kører man på det gamle skattekort og får næsten ingenting udbetalt,« siger Doris Erlandsen, der er skatteekspert i Deloitte.

Ét fradrag er blevet omtalt særlig meget på det seneste: Håndværkerfradraget - eller den såkaldte boligjobordning - som egentlig stoppede i 2014, men nu er åbnet igen. Et politisk flertal i Folketinget er nemlig blevet enige om at genindføre den med tilbagevirkende kraft.

Det vil sige, at man i 2015 kan få samme tilskud som i 2014, hvis man har gemt kvitteringerne for arbejdet.

Se også: Videoguide: Sådan forhandler du bedre vilkår med din bank

Derfor kan man få fradrag for præcis de samme ting som tidligere - samt en række nye ting, der skal støtte den grønne omstilling.

Men vi skal selv huske at få skrevet bl.a. håndværkerfradraget på forskudsopgørelsen, hvilket mange af os glemmer, fortæller skatteeksperten.

Mange af os glemmer måske også at finde lommeregneren frem, men det kan komme til at koste dyrt. Ifølge Doris Erlandsen handler det om at regne rigtigt for at få beløbet til at gå i nul, så man hverken låner Skat penge eller får et skattesmæk.

En eventuel restskat bliver nemlig tillagt renter, som ikke er fradragberettigede. Se og ret din forskudsopgørelse her.

Også hvis du har købt eller solgt din bolig, skal du være opmærksom på, at få rettet forskudsopgørelsen, ifølge Skat.