Han besteg bjerget Ren Zhong Feng i Kina velvidende, at et ungarsk hold måneden forinden omkom under forsøget

Men Kristoffer Szilas er heldigvis ikke amatør. For hans reflekser reddede hans makkers liv, da denne pludselig faldt ud over bjergkammen.

Bjerget Ren Zhong Feng, 5.820 meter over havets overflade, var fuldstændig ukendt territorium indtil for et år siden.

Her blev det fotograferet for første gang, og for en bjergbestiger som 27-årige Kristoffer Szilas er det sådan noget, man rykker på. Som sagt så gjort.

Og med håbet om at blive de første nogensinde på bjerget søgte Kristoffer og vennen Martin Ploug om at komme af sted.

Det samme gjorde en flok ungarere og endda en måned forinden, så mens Kristoffer og Martin forberedte sig, kravlede ungarerne op og var på vej mod historiebøgerne.

Kammerat faldt ned

Men den 28. oktober stoppede opdateringer fra deres blog, og lokale fortalte, at en lavine var rullet ned over bjergsiden.

- Sådan noget tænker jeg ikke over, inden jeg skal op. De kunne være lallende amatører, og det var vi ikke, fortæller Kristoffer til B.T.

Drøm om Himalaya

De to hårdtarbejdende bjergbestigere nåede også toppen som de første nogensinde. Men man skal også ned igen, og der var det nær gået galt.

- Det stormede, det var midt om natten, og vi var lidt desillusionerede. Pludselig ser jeg Martins pandelampe falde ned. Det var mest af alt en refleks. Jeg nåede vist ikke at tænke så meget. Jeg sprang bare. Oppe fra bjergkammen og ud på den modsatte side. Det er standard-metode, noget vi joker med sker. Så det var lidt vildt, fortæller Kristoffer.

Ved at springe sørgede han for, at de som hinandens modvægt i rebet kom til at hænge på hver sin side af bjerget. Manøvren stoppede Martin Plougs fald, der formentlig ville have trukket dem begge af bjerget.

Drømmer om Himalaya

Makkerparret brugte i alt seks dage på bestigningen ad bjergets østvæg og nåede toppen klokken 17.30 28. november. Og nu er de nede. Og hjemme. Og sammen med familien. Men Kristoffer skal af sted igen.

- Jeg har nogle planer om Himalaya, jeg håber bare at finde pengene,« fortæller han og tilføjer: »Min familie er vant til, at det er sådan, jeg er. Det er jo ikke meget vildere end at cykle ned ad Nørrebrogade i myldretid.