Malthe på to år er aktivt valgt til, selvom han ikke ligner andre børn.

Aborten plejer ellers at vinde. Men der var slet ikke tvivl om, at Søren og Gitte Friis Hansen ventede deres ønskebarn. Deres charmetrold Malthe. I dag er han to år.

Da Gitte Friis Hansen var gravid, fik hun den sædvanlige nakkefoldsskanning. Men svaret var ikke sædvanligt. Barnet, hun ventede, havde stor risiko for at have en kromosomfejl og dermed downs syndrom.

»Og så stod vi der på sygehusets parkeringsplads og anede hverken ud eller ind. Så vi kørte hjem og talte om det, men der gik ikke mere end en halv time, før vi havde besluttet os. Det var vores ønskebarn - ham skulle vi have,« siger Søren Friis Hansen.

Dermed tog parret en anden beslutning end flertallet af forældre i samme situation.

I 2013 blev der i Danmark kun født 23 børn med downs syndrom.

Søren Friis Hansen lægger ikke skjul på, at 2-årige Malthe er et ønskebarn.
Søren Friis Hansen lægger ikke skjul på, at 2-årige Malthe er et ønskebarn.
Vis mere

Indtil 2004 var det kun kvinder i slutningen af 30erne, der blev tilbudt en scanning for syndromet under deres graviditet, men i dag får alle tilbuddet. Det er formentlig grunden til, at Danmark har verdensrekorden i at fravælge ufødte børn - ofte fordi det viser sig, at fosteret har en kromosomfejl.

Tal fra Dansk Cytogenetisk Centralregister viser, at 93 pct. af de gravide i Danmark benytter sig af tilbuddet om fosterundersøgelser, og godt 98 pct. afbryder graviditeten, hvis det viser sig, at fosteret har downs syndrom. På nuværende tidspunkt lever der 3.000 med syndromet i Danmark, men statistisk set kan det sidste barn med downs være født om mindre end 30 år.

I den forbindelse sender DR de to kommende mandage programmet ’Død over Downs’, som undersøger konsekvenserne af screeningen for downs syndrom.

En helt almindelig hverdag

Hverdagen hos den lille familie på Falster, som huser far på 38 år, mor på 50 år og lille Malthe på to år, ligner alle andre familiers. Malthe går i en almindelig vuggestue på lige fod med de andre børn, uden særlige foranstaltninger, mens mor og far går på arbejde.

Og Søren Friis Hansen fortæller, at det nok mere er omverdenen end dem selv, der spekulerer over problemstillinger i hverdagen.

»Det er ikke nogen hindring, at vi har valgt Malthe. Vi gør alle de ting, vi har lyst til, og vi har ikke lagt vores liv om. Men for os er Malthe heller ikke handicappet - ligesom han ikke er downs, men har downs. Jeg ved ikke, hvad det er for et samfund, vi er ved at få i Danmark. Når jeg sidder og kigger på min søn, kan jeg ikke forstå, at folk diskuterer, om han har ret til at leve. Hvorfor skal vi alle sammen være ens,« spørger faderen.

Savnede information om downs

Der hersker ikke tvivl hos Søren Friis Hansen om, at Malthe nok skal få et godt og langt liv, selvom han måske er længere tid om at lære tingene end andre. Indtil videre har den eneste bekymring været, at Malthe var meget forkølet det første halve år af sin vuggestuetid, og ellers kommer han til et årligt lægetjek, ligesom børnelægen kun er et opkald væk, hvis der er spørgsmål eller bekymringer.

Ifølge Malthes forældre er han en lille charmetrold, som kan få selv den sureste svensker på Strøget til at smile.
Ifølge Malthes forældre er han en lille charmetrold, som kan få selv den sureste svensker på Strøget til at smile.
Vis mere

Men selvom familien ikke tænker over sønnens ekstra kromosom i hverdagen, savnede de information, da de fik beskeden under graviditeten, så de måtte selv hjem og søge på internettet. Til at begynde med kunne de nemlig kun komme i tanke om Morten og Peter.

Søren Friis Hansen beskriver oplevelsen om at få beskeden om downs som forfærdelig. Men det var ikke fordi, deres søn havde en kromosomfejl.

»Rådgivningen fra lægerne var mangelfuld. De var ikke særligt søde ved os og fortalte en masse skræmmehistorier. F.eks. at vi ikke skulle være sikre på, at han overlevede. Det første, en læge sagde til os, da hun fortalte, at Malte havde downs, var, at nu skulle vi bare vide, at det ville komme til at kræve meget af vores ægteskab. Men at forældre til børn med downs også kom til at elske barnet,« siger Søren Friis Hansen, som først mødte børnelæger senere i forløbet, som rent faktisk ønskede parret tillykke med deres kommende barn.

Men selvom oplevelserne var svære at lægge bag sig, kan familien kun glæde sig over, at de har en velfungerende søn.

»Han er en lille charmetrold, som kan charmere og få selv den sureste svensker på Strøget til at smile,« griner faderen.

Programmet ’Død over Downs’ sendes klokken 21.30 den 19. og 26. oktober på DR2.